Cultuuragenda

« Terug naar alle evenementen

Science Café Leiden: Hoe bouw ik een prehistorisch huis? info

Din 11 Jun | | 18:00 gratis Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Science Cafe Leiden: Hoe bouw ik een prehistorisch huis? op dinsdag 11 juni 2019 in Scheltema Leiden

Hoe bouw ik een prehistorisch huis?Ontmoet Annelou van Gijn, hoogleraar in de archeologie van materiaalgebruik en het maken van voorwerpen aan de UL.

Archeologen vinden regelmatig stenen bijlen en andere gebruiksvoorwerpen uit de prehistorie. Maar hoe weet je op welke manier die voorwerpen precies werden gebruikt? Annelou van Gijn en haar collega’s proberen dat te achterhalen door middel van archeologische experimenten.

Zo bouwden Leidse archeologiestudenten – onder leiding van Van Gijn – bijvoorbeeld een steentijdhuis in de Flevopolder. Daarbij maakten ze enkel gebruik van werktuigen uit de oudheid, dus er kwam geen cirkelzaag of elektrische boor aan te pas. Tot slot staken ze dat huis ook nog eens in brand voor de wetenschap. Waarom precies? Dat zal Van Gijn vertellen.

En zo doen Van Gijn en haar collega’s meer experimenten. Ze bouwden onder meer een boomstamkano na, en een collega leefde een tijd lang op een heus steentijddieet. Op die manier krijgen ze meer inzichten in het dagelijks leven in de oudheid.

Science Cafe Leiden: Hoe bouw ik een prehistorisch huis? Met spreker Annelou van Gijn op dinsdag 11 juni 2019 in Scheltema LeidenSpreker:Annelou van Gijn is geïnteresseerd in prehistorische technologie en oude kunstnijverheid. Zij maakt bij haar onderzoek gebruik van experimentele archeologie waarbij objecten nagemaakt worden gebruikmakend van prehistorische technieken. In een van die projecten wordt een prehistorisch huis nagebouwd in de Flevopolder.

Muziek:Di Krenitse, een groep met Klezmer muziek.

Datum:Dinsdag 11 juni 2019.
Aanvang muziek: 19.40u. Aanvang lezing 20.00u; geschatte eindtijd: 22.00u.

Locatie:Scheltema Leiden, Marktsteeg 1, Leiden.
Iedereen is welkom, de toegang is gratis.
Voor meer en actuele informatie zie www.sciencecafeleiden.nl of onze Facebook pagina. Bekijk ook het Facebook event.

Na de zomerstop zijn we er weer op dinsdag 10 september 2019:Het onderwerp zal dan zijn “De toekomst van het geldstelsel” toegelicht door Martijn van der Linden.

Noteer deze datum alvast in je agenda!