Over Ons

VAN HARTE WELKOM IN SCHELTEMA LEIDEN!

In 2006 opende de voormalige Dekenfabriek  aan de Marktsteeg in Leiden zijn deuren als de culturele hotspot van Leiden. In de beginselen was het Scheltema Leiden die de culturele programmering voorzag van de bijhorende horeca en catering. Met een cultureel café aan de voorzijde van het pand en een restaurant in het oude Ketelhuis was er voor de bezoekers de mogelijkheid om voor en na een voorstelling een hapje te eten of een drankje te doen.

Al snel werd duidelijk dat het historische pand met zijn industriële uitstraling niet ideaal was voor iedere vorm van cultuur. De zalen bleven te veel leeg en de voorstellingen bleven uit waardoor de stichting die de invulling van de zalen regelde in 2011 failliet werd verklaard. Nadat dit duidelijk werd hebben wij van Scheltema Leiden het beheer van de zalen op de begane grond en eerste verdieping overgenomen.

Verandering

Na de veranderingen hebben we de bedrijfsvoering omgegooid. Scheltema Leiden moest de huiskamer van Leiden worden waar culturele events zich afwisselen met zakelijk events. Vanuit de Gemeente Leiden werd een kleine subsidie aangeboden om dit op te starten. Hiermee zijn we aan de slag gegaan en al snel begon het te bruisen in de oude dekenfabriek.

Na vijf jaar werd de subsidie vanuit de Gemeente Leiden stopgezet i.v.m. bezuinigingen in de culturele sector. Dit heeft ons enkel gemotiveerd om de huidige culture programmering in stand te houden en uit te breiden. Momenteel vinden er per jaar tussen de 400 en 500 evenementen plaats in de Oude Deken fabriek Scheltema. De culturele mogelijkheden in het pand financieren wij vanuit de commerciële evenementen. Een gezonde manier van cultureel ondernemen. Er wordt dagelijks gepresenteerd, vergaderd, geborreld, gegeten en geëntertaind in onze zalen en daar zijn we uitermate trots op!

Lokale partners

Binnen Scheltema Leiden werken we voornamelijk samen met lokale leveranciers om al het moois wat Leiden te bieden heeft te presenteren aan onze gasten. Maatschappelijk en duurzaam ondernemen staat binnen onze organisatie hoog in het vaandel.

Het team van Scheltema Leiden bestaat uit een kleine groep enthousiastelingen met ieder zijn specialiteiten. Naast het managementteam hebben wij een grote groep horecatijgers die allemaal uit Leiden komen! We zien ons daarom als de huiskamer van Leiden waar met Leidse producten en mensen wordt gewerkt. Een plek waar alles mogelijk is en waar we graag met iedereen meedenken. Wees welkom!

Scroll naar boven