Cultuuragenda

« Terug naar alle evenementen

Science Café Leiden: Nanodeelt info

Din 9 Apr | | 20:00 gratis Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Onderwerp: Nanodeeltjes in het milieu

Ontmoet Martine Vijver, hoogleraar Ecotoxicologie aan de Universiteit Leiden.

Toegang: Gratis
Locatie: Scheltema Leiden, Marktsteeg 1 te Leiden.
Aanvang: Muziek: 19.40 uur; Lezing: 20.00 – 20:45 uur; Discussie ca. 21.05; Einde ca. 22.00 uur.
Muziek: Pattiwael & Nanuru
De typerende warme stem van Mirjam Pattiwael wordt begeleid door het net zo uitgesproken en warm gitaargeluid van Pieter Nanuru. Zij brengen intieme liedjes met af en toe een ‘rode peper’.

Nanomaterialen zijn, zoals de naam doet vermoeden, erg klein: minder dan een miljoenste van een meter groot. Ze hebben unieke fysieke en chemische eigenschappen die grote voordelen opleveren op het vlak van reactiviteit, sterkte, elektrische eigenschappen en functionaliteit. Daardoor worden de materialen nu al in beide elke sector gebruikt. Bijna in elk product dat we gebruiken is wel een nano-component ingebracht. Zowel de auto-, computer-, elektronica-, en cosmetica-industrieën varen wel bij de innovaties.

Maar hoewel de waarde van de nanomaterialen steeds meer inzichtelijk wordt, moeten we net als bij elke andere innovatie ook opletten dat we de menselijke gezondheid en het milieu in rekening brengen. Dat is geen makkelijke taak. Hoewel we standaard veiligheidstests beschikbaar hebben voor een breed gamma aan stoffen, zoals chemicaliën, hebben nanomaterialen unieke eigenschappen die we niet eenvoudig op dezelfde manier kunnen testen. Tot nog toe begrijpen we heel weinig van die effecten op lange termijn.

Martina Vijver spreekt op het Science Cafe - "Nanodeeltjes in het milieu" op 9 april in Scheltema Leiden Martina Vijver zal jullie meenemen in hoe over deze zaken wordt nagedacht binnen de wetenschappelijke arena en ook het bewustzijn meegeven dat er hierover een maatschappelijk debat gehouden moet worden.

Spreker: Martina Vijver doet als ecotoxicoloog onderzoek naar de effecten van bestrijdingsmiddelen, nanodeeltjes, microplastics en metalen op ecosystemen in het water en op land. Zij is één van de initiatiefnemers van het Leidse proefsloten onderzoek.

Muziek: Pattiwael & Nanuru
De typerende warme stem van Mirjam Pattiwael wordt begeleid door het net zo uitgesproken en warm gitaargeluid van Pieter Nanuru. Zij brengen intieme liedjes met af en toe een ‘rode peper’.

Voor meer informatie over het onderwerp kunt u terecht op :http://sciencecafeleiden.nl/agenda/.

Onze volgende avonden:

Dinsdag 14 mei 2019 Hoe herken ik een drogreden? Toegelicht door Hendrik Kaptein.

Dinsdag 11 juni 2019 Hoe bouw ik een prehistorisch huis? Toegelicht door Annelou van Gijn.