Cultuuragenda

« Terug naar alle evenementen

Science Cafe Leiden info

Din 13 Maa | Theaterzaal | 20:00 gratis Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Poeptransplantatie
Prof. Ed J. Kuijper

Hoe gezond je bent hangt onder andere af van de bacteriën die in ruime mate in je darmen aanwezig zijn. De samenstelling van die bacteriepopulatie, de darmflora, is daarom van groot belang. Maar wat te doen als die darmflora minder gunstig is? Een mogelijke therapie daarvoor is “poeptransplantatie”. Prof Ed Kuiper van het LUMC komt deze nieuwe therapie bij het Science Café Leiden toelichten.

Hij werkt hierbij samen met de Nationale Donor Feces bank (NDFB), een non-profit organisatie met als doel donor feces suspensie ready to use beschikbaar te maken voor de behandeling van patiënten met recidiverende Clostridium difficile infectie. De NDFB is in mei 2016 gestart met landelijke uitgifte van feces suspensies voor “poeptransplantaties”. Van de behandelde patiënten worden gegevens en uitkomsten vóór en na FMT nauwkeuring verzameld. Hierdoor kunnen eventuele bijwerkingen in kaart worden gebracht, kunnen de uitkomsten van de behandeling worden geëvalueerd en kan onderzoek worden verricht naar de werkingsmechanismen. Op dit moment is het primaire succespercentage van 85% vergelijkbaar met de eerdere resultaten van deze methode. In 2017 is de NDFB ook begonnen met het beschikbaar stellen van feces suspensie voor wetenschappelijk onderzoek naar o.a prikkelbare darm syndroom (PDS) en de verwijdering van antibiotica-ongevoelige bacteriën uit het maagdarmkanaal. Ook andere toepassingen worden nog overwogen.

Spreker:
Prof. Kuijper is als medisch microbioloog sinds 2000 verbonden aan het LUMC waar hij hoofd is van de afdeling voor experimentele microbiologie.

Muziek:
Di Krenitse

Datum:
Dinsdag 13 maart 2018.
Aanvang muziek: 19.40u. Aanvang lezing 20.00u; geschatte eindtijd: 22.00u.

Locatie:
Scheltema, Marktsteeg 1, Leiden. Iedereen is welkom. De toegang is gratis. Voor meer en actuele informatie zie www.sciencecafeleiden.nl of onze Facebook pagina.

De volgende Science Café Leiden bijeenkomst is op dinsdag 10 april en heeft als onderwerp “Cognitieve Robotica”.