Cultuuragenda

« Terug naar alle evenementen

Science Café Leiden info

Din 9 Mei | Theaterzaal | 19:40 gratis Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Beelden van Paaseiland

Prof Jan Boersema

 

Paaseiland is het meest afgelegen bewoonde plekje op aarde. Hoe Polynesische kolonisten het tien eeuwen terug hebben kunnen bereiken is nog steeds een raadsel. Het is weinig groter dan Texel. Op dit kleine eiland hebben de bewoners een spectaculaire beeldencultuur tot stand gebracht. Maar tegen welke prijs? Toen onze landgenoot Jacob Roggeveen het eiland op eerste paasdag 1722 als eerste Europeaan zag, bleek het eiland geheel ontbost. Ook de cultuur leek op haar retour. Was er een verband? Clive Ponting (The Green History of the World, 1991), Jared Diamond (Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed, 2004) en vele anderen vonden van wel. Paaseiland groeide uit tot de icoon van de milieugeschiedenis. Hét voorbeeld van een maatschappelijke collaps door verkeerd gebruik van de natuurlijke hulpbronnen en een waarschuwing voor de hele aarde. In het boek Beelden van Paaseiland (Atlas, Amsterdam 2011; Engelse editie The Survival of Easter Island CUP, Cambridge 2015) wordt deze gangbare opvatting tegen het licht gehouden en verworpen. Er moet een ander verhaal verteld worden. In zijn lezing vertelt de auteur, Prof. Jan J. Boersema, dit verhaal.

 

De spreker:

Prof. Jan Boersema is emeritus hoogleraar Grondslagen van de Milieuwetenschappen in Leiden. In 2002 raakte hij geïnteresseerd in de geschiedenis van Paaseiland, en of die wel een voorbeeld is van de zogenaamde “collapse” theorie.

 

Muziek:

Flourish, met eigengereide nummers in een funky, popachtige stijl.

 

Datum:

Dinsdag 9 mei 2017. Aanvang muziek: 19.40u. Aanvang lezing 20.00u; geschatte eindtijd: 22.00u.

 

De volgende Science Café Leiden bijeenkomst is op dinsdag 13 juni 2017 en heeft als onderwerp “Digitaal Forensisch Onderzoek: Zoeken naar een speld in een digitale hooiberg”.