Cultuuragenda

« Terug naar alle evenementen

Groene Ideecafé: Plastic in de Leidse grachten info

Maa 17 Jun | | 19:30 gratis Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Plastic in de Leidse grachten

17 juni 2019 Groene Ideecafé in Scheltema Leiden - Plastic in de Leidse grachten

Plastic tasjes van de markt, menukaarten van terrasboten en vele plastic flesjes belanden dagelijks op straat en in de gracht. Via rivieren drijft dit naar zee en wordt deel van de plastic soep. Hoeveel van dit afval daadwerkelijk in zee belandt is onduidelijk. Een deel blijft namelijk hangen achter boten en riet of zinkt naar de bodem. Daarom gaan bewoners en wetenschappers samen in een citizen science project de hoeveelheid en verspreiding van dit afval in kaart brengen. Met deze kennis kunnen maatregelen worden genomen om het probleem van plastic vervuiling beter aan te pakken.

In het Ideecafé hoor je meer over het probleem van plastic vervuiling en verhalen van mensen die werken aan een oplossing. Fanatieke drijfvuilvissers en wetenschappers van onder andere Universiteit Leiden, TNO, Wageningen Universiteit en The Ocean Cleanup schuiven aan. Daarna is het tijd om te brainstormen en kan je het nieuwe project mede vormgeven. Wat vind je belangrijk? Luister en denk vooral mee tijdens het ideecafé!

Dit citizen science project is ontstaan vanuit vragen van bewoners in Leiden. Deze vragen ontving het Citizen Science Lab naar aanleiding van een oproep in het kader van het 444-jarig bestaan van de Universiteit Leiden. Dankzij financiële ondersteuning van de Gemeente Leiden en de Universiteit zal dit project komende maanden worden opgezet.

Het gedetailleerde programma van het Ideecafé van maandag 17 juni is binnenkort te zien op www.ideewinkel.nl/ideecafe/

Het Groene Ideecafé is het podium voor duurzame initiatieven van Stichting Ideewinkel.
Toegang is gratis, donaties zijn welkom! Aanmelden via ideecafe@ideewinkel.nl of Facebook.
Voor meer informatie: Ckees van Oijen, 06-27263520

Vooruitblik programmering van het Groene Ideecafé in 2019 (onder voorbehoud):
·         Vrijdagochtend 21 juni: Duurzame Ontwikkelingsdoelen UNLive in Leiden (bij Lakenhal!)
·         Maandagavond 15 juli: Natuurbeheer in Leidse Volkstuinen en Stadsparken

Ieder die het Groene Ideecafé wil ondersteunen en onderwerpen wil aandragen of uitvoeren is welkom. De werkgroep Groene Ideecafé kan ook goed versterking gebruiken voor diverse activiteiten zoals de programmering en coördinatie, technische ondersteuning, publiciteit en verslaglegging. Informatie en aanmelden: http://www.ideewinkel.nl/vacature/