Science Cafe Leiden - Wetenschap in Scheltema Leiden

Science Café Leiden: Psychologie van economische beslissingen

Science Café Leiden: Psychologie van economische beslissingen met als spreker Prof. Wilco van Dijk, hoogleraar psychologische determinanten van economisch keuzegedrag aan de Leidse Universiteit.

Waarom mensen doen wat ze doen en hoe je dat (een beetje) kunt bijsturen

Op veel terreinen wordt er van ons als burgers meer en meer verwacht dat we zelf actieve keuzes maken. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat we altijd in staat zijn goede beslissingen te nemen, die gebaseerd zijn op de juiste overwegingen. Vaak maken we inderdaad keuzes die goed doordacht en weloverwogen zijn, maar minstens zo vaak nemen we minder goede beslissingen, omdat we ons laten leiden door onze emoties of onvoldoende – of zelfs verkeerd – gebruik maken van beschikbare informatie. Wilco van Dijk vertelt over de verschillende factoren die een belangrijke rol spelen bij hoe wij als mensen keuzes maken. Ook gaat hij in op hoe je inzichten uit de gedragswetenschappen (psychologie, gedragseconomie) kan toepassen om mensen te helpen keuzes te maken die hun welzijn verhogen.

Prof. Wilco van DijkProf. dr. Wilco van Dijk is bijzonder hoogleraar Psychologische Determinanten van Economisch Keuzegedrag en Directeur van het Kenniscentrum Psychologie en Economische Gedrag.

Hij richt zich in zijn onderzoek op de combinatie van fundamenteel en toegepast onderzoek. Hij doet experimenteel laboratoriumonderzoek om meer te weten te komen over de onderliggende processen van menselijk gedrag. Maar hij ontwikkelt en test ook gedragsinterventies die als doel hebben de redzaamheid van mensen te verhogen.

 

Locatie : Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden. Toegang is Gratis.

Aanvang : Muziek: 19.40 uur; Lezing: 20.00 – 20:45 uur; Discussie ca. 21.05; Einde ca. 22.00 uur.

De toegang is gratis. Iedereen met een geldig coronatoegangsbewijs is welkom.

Muziek: B2FAB treed solo op met piano en speelt rustige en dromerige popmuziek.

Voor het bijwonen van onze SCL avond moet je een geldig coronatoegangsbewijs kunnen tonen. Heb je geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs, laat je dan binnen 24 uur vóór aanvang van onze avond testen. Maak een afspraak via https://www.testenvoortoegang.org.

 

Psychologie van economische beslissingen in Scheltema Leiden op 12-10-2021

Het evenement is afgelopen.

Datum

12 okt 2021
Verlopen!

Tijd

19:40

Meer Info

Meer informatie

Locatie

Scheltema Leiden
Marktsteeg 1
Categorie

Organisator

Science Café Leiden
Science Café Leiden
Website
http://sciencecafeleiden.nl/
Scroll naar boven