Science Café in Scheltema Leiden 2023

Science Café Leiden – (okt editie) – Kritieke Materialen, Energietransitie En Geopolitiek: Een Complexe Mix

 

Batterijen voor elektrische auto’s, cellen voor zonnepanelen, magneten voor windturbines, ze zijn niet aan te slepen. Dat geldt dus ook voor de zeldzame grondstoffen die daarvoor nodig zijn, zoals lithium, kobalt, neodymium en dysprosium. Die behoefte zorgt voor allerlei uitdagingen. Lukt het om die grondstoffen op een verantwoorde manier te winnen? Uit welke landen moeten we ze halen en hoe afhankelijk zijn we van die landen? Hoe slagen we erin deze grondstoffen te hergebruiken? Op deze vraagstukken zal Prof. René Kleijn ons een antwoord proberen te geven.
Hierbij zal hij de verschillende methoden van metaalwinning bespreken. Zoals de mogelijkheid van recycling van de metalen, de mogelijkheid tot een (enigszins) verantwoordde winning in “bevriende” landen, de geopolitieke valkuilen en voetangels bij import uit derde landen en de mijning van metalen op de zeebodem. Bekeken zal worden hoe deze winningscapaciteit zich verhoudt tot de vraag naar dergelijke metalen in het kader van de energietransitie.

Spreker: Prof. René Kleijn. Hij is sinds 1 maart hoogleraar Toekomstbestendige Grondstofvoorziening, bij het Leids Centrum voor Milieuonderzoek (CML) van de Universiteit Leiden. Zijn onderzoeksinteresse ligt vooral bij de beperkingen van (kritische) materialen en de betrouwbaarheid van hun aanvoerketens.

Muziek:Nadere informatie volgt …

Locatie : Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden.

Tijden:
Muziek: 19.40 uur;
Lezing: 20.00 – 20:45 uur;
Pauze met muziek: 20:45-21:05;
Discussie ca. 21.05;
Einde ca. 22.00 uur.

De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig.

Op de avond kunnen foto’s of films gemaakt worden. Als je niet zichtbaar in beeld gebracht wilt worden, wordt je verzocht dat van te voren aan de organisatie melden.

Het evenement is afgelopen.

Datum

10 okt 2023
Verlopen!

Tijd

19:40

Meer Info

Meer informatie

Locatie

Scheltema Leiden
Marktsteeg 1
Categorie

Organisator

Science Café Leiden
Science Café Leiden
Website
http://sciencecafeleiden.nl/
Scroll naar boven