Science Cafe Leiden - Wetenschap in Scheltema Leiden

Science Café Leiden: Quantum Internet

Het onderwerp Quantum Internet tijdens Science Cafe in Scheltema Leiden op 9 november 2021

Guus Avis van QuTech (TUD) zal ons inwijden in de geheimen van het Quantum internet.

In 1969 werden vier computers in vier Amerikaanse steden met elkaar verbonden door een computernetwerk (het ARPANET). Dit netwerk zou later uitgroeien tot het huidige internet, en is vandaag niet meer uit ons leven weg te denken. Nu wordt er in Nederland hard gewerkt om voor het eerst vier steden met elkaar te verbinden in een kwantumnetwerk, waarmee de eerste stap zal worden gezet richting een wereldwijd kwantuminternet.

Een kwantumnetwerk maakt gebruik van de vreemde eigenschappen van de kwantummechanica, de natuurkundige theorie die de allerkleinste deeltjes (zoals elektronen) beschrijft. Zo kan informatie gecodeerd in zulke kleine deeltjes bijvoorbeeld niet gekopieerd worden, en kunnen twee deeltjes met elkaar ‘verstrengeld’ raken.

Guus Avis tijdens Science Cafe in Scheltema Leiden op 9 november 2021Tijdens deze lezing zal worden besproken wat een kwantumnetwerk precies doet en wat je eraan hebt, maar ook waarom het toch zo moeilijk is om een grootschalig kwantumnetwerk te maken en hoe we dat proberen op te lossen.

Guus Avis is verbonden aan de quantum internet divisie van QuTech, een samenwerkingsverband van de TU Delft en TNO voor onderzoek naar quantum computing en quantum internet. Hij onderzoekt daar hoe een quantum internet het best gebouwd kan worden.

Locatie : Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden. Toegang is Gratis.
Aanvang : Muziek: 19.40 uur; Lezing: 20.00 – 20:45 uur; Discussie ca. 21.05; Einde ca. 22.00 uur.
De toegang is gratis. Iedereen met een geldig coronatoegangsbewijs is welkom.
Muziek: Mo-Ed et Chanson spelen een gevarieerd repertoire, van gevoelige singer-songwriter liedjes tot lekkere jazzy nummers.

Voor het bijwonen van onze SCL avond moet je een geldig coronatoegangsbewijs kunnen tonen. Heb je geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs, laat je dan binnen 24 uur vóór aanvang van onze avond testen. Maak een afspraak via https://www.testenvoortoegang.org.

Het evenement is afgelopen.

Datum

09 nov 2021
Verlopen!

Tijd

19:40

Meer Info

Meer informatie

Locatie

Scheltema Leiden
Marktsteeg 1
Categorie

Organisator

Science Café Leiden
Science Café Leiden
Website
http://sciencecafeleiden.nl/
Scroll naar boven