Science Café in Scheltema Leiden 2023

Science Café Leiden (mei editie) – De vele gezichten van het verbazingwekkende proton

Het proton werd lang beschouwd als een tikje saai, voorspelbaar onderdeel van de natuur. Het zit overal in, van sterren diep in de kosmos tot en met het broodje dat je eet. Fysici namen het proton lange tijd voor lief. Opmerkelijk voor een deeltje dat letterlijk overal om ons heen te vinden is, zelfs in onze lichamen. ‘De aandacht van fysici ging vooral naar de zoektocht naar nieuwe, exotische deeltjes en naar nog onbekende natuurkunde buiten het standaardmodel’, zegt Juan Rojo, ‘Maar het proton is echt interessant. Het blijkt in werkelijkheid een deeltje vol verrassingen’. Rojo vermoedt dat alle opmerkelijke nieuwe kennis over het proton het gevolg moeten zijn van een eigenschap van de natuur die we nog niet goed begrijpen. ‘Ik denk dat dit stukjes zijn van een grotere puzzel’, zegt hij. ‘Ik heb sterk het gevoel dat het niet los van elkaar staat.’ Juan zal op 9 mei zijn enthousiasme over het proton met ons delen.

De proton

Spreker: Juan Rojo. Hij is een expert op het gebied van de interactie tussen elementaire deeltjes, met name de interne substructuur van het proton die is opgebouwd uit quarks en gluonen. Hij staat ook bekend om zijn pionierswerk in het toepassen van kunstmatige intelligentie (AI) in de deeltjesfysica. Juan heeft een blog waar hij schrijft over allerlei aspecten van de proton.

Muziek: Rob van Leersum, een singer-songwriter die zijn eigen nummers begeleidt met twee 12-snarige gitaren, beide in een aparte stemming.

Locatie : Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden.

Tijden:
Muziek: 19.40 uur;
Lezing: 20.00 – 20:45 uur;
Pauze met muziek: 20:45-21:05;
Discussie ca. 21.05;
Einde ca. 22.00 uur.

De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig.

Het evenement is afgelopen.

Datum

09 mei 2023
Verlopen!

Tijd

19:40

Meer Info

Meer informatie

Locatie

Scheltema Leiden
Marktsteeg 1
Categorie

Organisator

Science Café Leiden
Science Café Leiden
Website
http://sciencecafeleiden.nl/
Scroll naar boven