Science Café in Scheltema Leiden 2023

Science Café Leiden – (jun editie) – De James Webb telescoop

De ontstaansgeschiedenis van sterrenstelsels is nog een mysterie, vooral door de gebrekkige waarnemingen van sterrenstelsels in het vroege heelal. De nieuwe James Webb Space Telescope (JWST), met zijn grote spiegel en infrarode ogen, gaat hier eindelijk verandering in brengen. Omdat het licht van verre sterrenstelsels vele miljarden jaren nodig heeft om ons te bereiken, kunnen we terug in de tijd kijken. Met JWST kijken we verder terug dan ooit tevoren en kunnen zo meer te weten komen over de vroege geschiedenis van het heelal. Een van de belangrijkste vragen in dit onderzoeksveld is hoe sterrenstelsels zijn ontstaan en zich ontwikkelen toen het universum nog relatief jong was. Door de structuur en samenstelling van de eerste sterrenstelsels te onderzoeken, gaan we dit eindelijk beter begrijpen.

13 Juni 2023: De James Webb-Telescoop in Scheltema Leiden

Mariska Kriek op 13 Juni 2023: De James Webb-Telescoop in Scheltema LeidenSpreker: Mariska Kriek, hoogleraar Extragalactische sterrenkunde aan de UL. Zij onderzoekt hoe sterrenstelsels, inclusief onze eigen Melkweg, zijn ontstaan. Daarvoor gebruikt zij onder andere gegevens van de ruimtetelescoop Hubble en zijn opvolger de James Webb-ruimtetelescoop. In 2006 heeft zij ontdekt dat veel grote sterrenstelsels in het jonge heelal vooral bestaan uit oude sterren.

Muziek: Late Experience, een akoestisch trio, dat bestaat uit gitaar, bas en zang. Zij spelen een gevarieerd repertoire van pop/rock covers van bekende artiesten plus een aantal eigen songs.

Locatie : Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden.

Tijden:
Muziek: 19.40 uur;
Lezing: 20.00 – 20:45 uur;
Pauze met muziek: 20:45-21:05;
Discussie ca. 21.05;
Einde ca. 22.00 uur.

De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig.

Het evenement is afgelopen.

Datum

13 jun 2023
Verlopen!

Tijd

19:40

Meer Info

Meer informatie

Locatie

Scheltema Leiden
Marktsteeg 1
Categorie

Organisator

Science Café Leiden
Science Café Leiden
Website
http://sciencecafeleiden.nl/
Scroll naar boven