Science Café Leiden – Climate engineering

 

7 december 2021: Climate engineering in het Science Café Leiden in Scheltema Leiden
Prof. Frank Biermann zal ons inwijden in de mogelijkheden van climate engineering en de problemen en ethische dilemma’s die daarbij spelen.

Moeten we met geo-engineering of klimaatengineering de gevolgen van de klimaatverandering tegengaan? Sommige vooraanstaande experten proberen sinds enkele jaren geoengineering – het kunstmatige afkoelen van de aarde door het blokkeren van delen van het zonlicht – te presenteren als een mogelijke toekomstige klimaatbeleidsoptie en dus als een legitiem onderzoeksonderwerp voor nationale en globale onderzoeksprogramma’s. Maar er is ook veel weerstand. Talloze sociale wetenschappers beweren dat zowel democratische controle op als een rechtvaardig mondiale verdeling van de baten en lasten van geo-engineering onmogelijk is. Elk toekomstig gebruik van geo-engineering zou complexe beslissingen op planetaire schaal vereisen over de plaats, de manier en de intensiteit van de implementatie, de duur van de inzet en de verantwoordelijkheid bij veroorzaakte schade. De huidige wereldorde is ongeschikt, zeggen sommige, om dergelijke vergaande afspraken over planetair management te bedenken en uit te voeren. Maar zonder een effectieve wereldwijde controle zijn de geopolitieke consequenties van geo-engineering complex en angstaanjagend. Is geo-engineering nodig en zelfs wenselijk, zoals sommige beweren? Of is juist een wereldwijd moratorium op onderzoek naar en toepassing van geo-engineering dringend noodzakelijk?

Frank Biermann als spreker op 7 december 2021: Climate engineering in het Science Café Leiden, Scheltema LeidenProf. dr. Frank Biermann is hoogleraar Global Sustainability Governance aan het Copernicus Instituut voor duurzame ontwikkeling van de Universiteit Utrecht. Biermann bedacht het concept earth system governance, een bestuur gebaseerd op milieubeleid en natuurbehoud in het licht van de menselijke invloed op het hele systeem Aarde. Hij is voorzitter van een mondiaal langetermijnonderzoek op dit gebied.

Locatie : Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden. Toegang is Gratis.
Aanvang : Muziek: 19.40 uur; Lezing: 20.00 – 20:45 uur; Discussie ca. 21.05; Einde ca. 22.00 uur.
De toegang is gratis. Iedereen met een geldig coronatoegangsbewijs is welkom.
Muziek: Annette Vogel. Zij is singer-songwriter met liedjes over de zoektocht naar de zin van het bestaan, waarheid en liefde.

Voor het bijwonen van onze SCL avond moet je een geldig coronatoegangsbewijs kunnen tonen. Heb je geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs, laat je dan binnen 24 uur vóór aanvang van onze avond testen. Maak een afspraak via https://www.testenvoortoegang.org.

Het evenement is afgelopen.

Datum

08 feb 2022
Verlopen!

Tijd

19:40

Meer Info

Meer informatie

Locatie

Scheltema Leiden
Marktsteeg 1
Categorie

Organisator

Science Café Leiden
Science Café Leiden
Website
http://sciencecafeleiden.nl/
Scroll naar boven