Groen Ideecafé – Hittestress in de stad

Let op: het programma start om 19:30 uur. Inloop vanaf 19:00.

Groen Ideecafé 15 april: hittestress in de stad

Onze zomers worden steeds heter en daar kunnen we veel last van hebben: hittestress. Mensen slapen slechter en worden sneller boos en agressief. We kunnen er ook ziek van worden: krampen, beroertes, nierfalen en ademhalingsproblemen. Tijdens hittegolven zijn sterftecijfers dan ook hoger dan anders.

Leiden en omgeving kun je zien als een hitte-eiland op de kaart van Nederland, met dichte bebouwing, veel asfalt en stenige pleinen. Hoe werkt dat, en hoe gaan we daar mee om? Daarover gaat het Groen Ideecafé op maandag 15 april om 19.30 uur in Scheltema, Marktsteeg 1 in Leiden. De zaal is open vanaf 19.00 uur.

Er zijn drie interessante sprekers. Eerst bespreekt Professor Sanda Lenzholzer van Wageningen Universiteit hoe stedelijk ontwerp het stadsklimaat bepaalt. Daarna vertelt Dr Ir Mirjam Coenders van TU Delft hoe de verdamping door planten en open water de temperatuur in de stad beïnvloedt. Tenslotte vertelt Mandy Los wat Stichting Steenbreek in samenwerking met gemeenten doet om de stad koeler en leefbaar te houden.  Daarna is er discussie met de aanwezigen.

De avond wordt afgesloten met een Pubquiz en napraten met een drankje. Ieder kan stekjes en boeken over duurzaamheid ruilen bij de ruiltafel. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Programma

19.00 u  Zaal open

19.30 u Opening

19:35 u  Sanda Lenzholzer – Hoe stedenbouwkundig ontwerp het stedelijk klimaat bepaalt

20:05u Mirjam Coenders – Het effect van verdamping op de temperatuur in de stad

20:20u pauze

20:35u Mandy Los – Operatie Steenbreek en de hitte-atlas

20:50u Discussie

21:15u Pubquiz

21:30u We sluiten de avond af met napraten met een drankje.

Er is weer een stekjes- en ruilboekentafel. Heb je nog een leuke uitgegroeide kamerplant, of een goed boek met duurzaam thema werkloos op de plank staan? Neem het mee om te ruilen tijdens het Ideecafé.

Het Groen Ideecafé wordt gecoördineerd door een enthousiast team dat zich vrijwillig inzet. Om een leuk programma te kunnen samenstellen wordt een vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 5 à 10 bij deelname aan een avond) erg gewaardeerd.

Het evenement is afgelopen.

Datum

15 apr 2024
Verlopen!

Tijd

19:30 - 22:30

Kosten

Gratis, een donatie wordt gewaardeerd

Meer Info

Meer Lezen

Locatie

Scheltema Leiden
Marktsteeg 1
Categorie

Organisator

Groen Ideecafé Leiden
Groen Ideecafé Leiden
Telefoon
0629563466
Email
secretaris@ideewinkel.nl
Website
https://www.ideewinkel.nl/
X
Scroll naar boven