Over Scheltema Leiden

De fabriek van Jacobus Scheltema werd opgericht in 1817. Het ging de fabriek de eerste vijftig jaren voor de wind. Met name de dekens die er werden geproduceerd stonden hoog aangeschreven. Scheltema won verschillende internationale prijzen en de wollen dekens uit Leiden werden tot ver buiten de landsgrenzen verkocht. 

                Scheltema Leiden fabriek      Scheltema Leiden fabriek 2        

Aan het einde van de 19e eeuw raakte het bedrijf wat achterop. De fabriek kon de snelle mechanisatie en modernisering van die tijd niet bijbenen. Het verouderde bedrijf kwam in 1893 in handen van Cornelis Wassenaar. Wassenaar gaf opdracht tot een grote renovatie; zo verving hij de oude gevel door de huidige pronkgevel.

Scheltema Leiden voorkant pand

Het doek viel in 1958 toch nog onverwacht voor Scheltema. Orders bleven gaandeweg uit en het bedrijf bleek te klein en bezat te weinig vermogen om deze tegenvallers voldoende op te vangen. Na vijftig jaar gedeeltelijke leegstand is het prachtige pand heel basaal gerestaureerd, onder leiding van de Leidse architect Reinier Verbeek. Bij de restauratie is nauwelijks iets weggegooid, veel materialen werden hergebruikt en hierdoor heeft het gebouw zijn authentieke karakter behouden.

Theatercafé Scheltema Leiden evenementen zaalverhuur  Restaurant Scheltema Leiden zaalverhuur  Overzicht van de Theaterzaal met stoelen in Scheltema Leiden
Scheltema Leiden is nu hét complex waar culturele evenementen worden georganiseerd. Naast het bezoeken van onze culturele activiteiten is het ook mogelijk om als bedrijf of particulier een evenement te organiseren.
Bekijk onze zalenBekijk onze evenementenNeem vrijblijvend contact met ons op

Neem een kijkje binnen bij Scheltema Leiden