Ideecafe in Scheltema Leiden

Groen Ideecafé (sep 2023) – Stadsbomen in een veranderend klimaat

Stadsbomen in een veranderend klimaat tijdens het Groen Ideecafé op maandag 18-09-2023 in Scheltema Leiden

Hoe belangrijk zijn bomen voor de stad van de toekomst? Hoe wordt in de stedenbouw en architectuur rekening gehouden met de functie en het beeld van bomen op de lange termijn? Welke keuzen worden daarbij gemaakt, wie maakt die keuzen en hoe worden deze verantwoord? Op maandag 18 september in Scheltema Leiden staat het Groen Ideecafé in het teken van stadsbomen en klimaat.

Bomen in de stad hebben het moeilijk. Ze vallen sneller uit door veranderende klimaatomstandigheden als droogte en hitte, maar ook storm en hoosbuien. Door stedelijke verdichting door gebouwen en infrastructuur komt er bovendien steeds minder ondergrondse en bovengrondse groeiruimte voor bomen.

In het Leidse bomenbeleid wordt de nieuwe aanplant van bomen afgewogen aan de hand van de wijze waarop deze bijdragen aan ecologie, klimaat en beeldkwaliteit.

Hoe kijken ecologen, klimaatdeskundigen, architecten en stedenbouwers aan tegen ‘het grote groen in de stad’ in het jaar 2050? Welke bomen willen wij over 25 tot 30 jaar in de stad zien? Wat is nodig om tot een goede aanpak te komen? Tijdens deze avond gaan we met elkaar in gesprek over bomen voor de toekomst.

We sluiten de avond af met een pubquiz en praten na met een drankje.
Er is weer een stekjes- en ruilboekentafel. Heb je nog een leuke uitgegroeide kamerplant, of een goed boek met duurzaam thema werkloos op de plank staan? Neem het mee om te ruilen tijdens het volgende café.

Groen Ideecafé Klimaat en stadsbomen: maandag 18 september, inloop vanaf 19:30 uur, in Scheltema, Marktsteeg 1 in Leiden.

Programm
19.30 Inloop
20.00 Deskundigen vertellen over bomen in de stad: ecosysteemdiensten van stadsbomen, bomen en architectuur
20.45 uur pauze
21:00 uur Intermezzo
21.15 uur Paneldiscussie, met betrokkenheid vanuit de zaal
21.45 uur Pubquiz
22.15 uur Afronding en napraten met een drankje

Dit Groen Ideecafé wordt georganiseerd in samenwerking met Bomenbond Rijnland.

Het Groen Ideecafé wordt gecoördineerd door een enthousiast team dat zich vrijwillig inzet. Om een leuk programma te kunnen samenstellen wordt een vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 5 à 10 bij deelname aan een avond) erg gewaardeerd. Dat kan op de avond zelf, of via bijgaande link:

Het evenement is afgelopen.

Tags:

Datum

18 sep 2023
Verlopen!

Tijd

19:30

Locatie

Scheltema Leiden
Marktsteeg 1
Categorie

Organisator

Groen Ideecafé Leiden
Telefoon
+31 (0)6 2726 3520
Email
ideecafe@ideewinkel.nl
Website
https://www.ideewinkel.nl/ideecafe/
X
Scroll naar boven