Ideecafé Leiden

Ideecafé – Happy 2050 Scenario voor circulaire economie in Leiden

Op maandagavond 11 oktober 2021 om 20 uur helpt het Groene Ideecafé met “Het Happy 2050 Scenario” als handleiding Leiden verder op weg naar een circulaire economie. Brainstorm met gelijkgestemden over concrete acties om de verborgen milieu-impact van spullen te verminderen. Doe mee aan initiatieven die leiden tot veel minder afval, meer hergebruik en minder verspilling.

Het Happy 2050 Scenario

Voor vervuilende productie van goederen en voedsel is in ons dichtbevolkte westen steeds minder plaats. Consumenten zien niet wat productie en transport aan de andere kant van de wereld aanrichten. Door alleen te kijken naar de milieueffecten binnen Nederland zien we bijna 80% van onze impact over het hoofd. Verrassend is dat de milieu-impact van spullen op de eerste plaats staat van de Impact top 10.

Bewust omgaan met alles wat we doen is een goede, makkelijke en leuke manier om bij te dragen aan een eerlijke wereld. Daarover schreef Babette Porcelijn het boek De Verborgen Impact en het doeboek EcoPositief in vijf stappenDe organisatie Think Big Act Now die zij in 2016 oprichtte heeft als doel om de maatschappij een handleiding te geven hoe op effectieve wijze te verduurzamen. In ‘Het happy 2050 scenario’ beschrijft Babette een plan van aanpak voor een veilige planeet met de burger als geïnspireerde crew, een integer beleid, eco-positieve productie zonder verborgen impact, een gezonde economie en gelijke kansen op welzijn voor iedereen.

Op weg naar een Circulair Leiden

Met de Strategie Circulaire Economie 2020-2023 zet Leiden de eerste stappen naar circulaire stad, waarin het ook voor toekomstige generaties goed wonen en werken blijft. Leiden zet in op circulair bouwen, hergebruik van restmaterialen, maatschappelijk verantwoord inkopen, leren en kennis delen. De gemeente wil samen met inwoners, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties actief bijdragen aan de transitie naar een duurzame economie van de toekomst. Milieu, bedrijvigheid en de werkgelegenheid zijn daarbij belangrijke aandachtpunten.

Voorlopig ideecaféprogramma maandagavond 11 oktober 2021 (onder voorbehoud)

19:30     Zaal open: inloop (alleen bij vooraanmelding; en volgens RIVM-coronamaatregelen);
19:45     Online inloggen (via de live streaming link: youtube.com/watch)
20:00     Opening – Anton de Gruyl – Groene Ideecafé / Goed.-wijkambassadeur
20:05     Uitdagingen in de circulaire economie – Frouke Pieters – Opgavemanager circulaire economie, Gemeente Leiden
20:20     Happy 2050 quiz – Babette Porcelijn – Think Big Act Now
20:25     De Verborgen Impact; uitleg, presentatie, zelftest en reflectie
21:05     Pauze (Intermezzo video’s)
21:20     Van Verborgen Impact naar Happy 2050 Scenario – Babette Porcelijn – Think Big Act Now
21:40    Vragen en discussie over Happy 2050 Scenario (“Leiden blijft ook leuk met minder meuk”)
22:00     Afsluiting (en napraten; tot max. 00:00 uur)

Aanmelden noodzakelijk
Toegang is gratis (vrijwillige bijdragen zijn welkom). Vanwege coronamaatregelen is aanmelden voor de bijeenkomst in Scheltema noodzakelijk (via dit formulier; bij voorkeur vóór 11 oktober 12 uur). NB: voor toegang is een vaccinatie- of testbewijs verplicht; anderhalve meter afstand is geen restrictie (wordt wel op prijs gesteld).

Meer informatie Ckees van Oijen (ideecafe071@gmail.com; 06-27263520). Geïnteresseerden kunnen ook via het Groene Ideecafé livestream kanaal deelnemen of opnamen terugzien.

Het evenement is afgelopen.

Tags:

Datum

11 okt 2021
Verlopen!

Tijd

19:30

Locatie

Scheltema Leiden
Marktsteeg 1
Categorie

Organisator

Groen Ideecafé Leiden
Telefoon
+31 (0)6 2726 3520
Email
ideecafe@ideewinkel.nl
Website
https://www.ideewinkel.nl/ideecafe/
X
Scroll naar boven