Cultuuragenda

Onlangs aangekondigde evenementen.

VERPLAATST Veenproef MARIA MARIA MARIA info

Don 27 Mei | Theaterzaal | 19:00 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Veenproef MARIA MARIA MARIA op 26 mei 2021 in Scheltema Leiden

Deur open: 18:00 / Aanvang: 19:00

Veenproef MARIA MARIA MARIA door Veenfabriek

Schuif op donderdag 27 mei aan bij de Veenfabriek voor de Veenproef MARIA MARIA MARIA. Geniet van een heerlijk driegangendiner – speciaal samengesteld voor deze avond – en proef mee van de eerste scènes en muziek van deze muziektheatervoorstelling in wording.

Over MARIA MARIA MARIA In de bijbel komt Maria maar vijftien keer aan het woord, maar we stellen ons voor dat ze nog wel wat te zeggen heeft. De Maria van de middeleeuwen verrichte de meest bizarre wonderen voor degenen die tot haar baden. Bij ziekte en pandemie is ze nog altijd degene tot wie gelovigen over de hele wereld zich wenden voor troost en genezing. Waar ze verschijnt, haar beeltenis huilt, of waar mensen op wonderbaarlijke wijze genezen, ontstaat niet zelden een bedevaartsoord. (Waar ook de plaatselijke middenstand dan een graantje van meepikt).

Wat zou je haar vragen, als ze nu voor je zou staan? Waar doe je goed aan?

Met MARIA MARIA MARIA maakt de Veenfabriek een wonderlijke, muzikale vertelling over de bekendste moeder ter wereld. Een viering van de vele wonderen die zij heeft verricht en de troost die ze biedt.

Bastiaan Woltjer laat zich samen met een 6-koppige band voor de muziek inspireren door een rijke historie aan Marialiederen uit de middeleeuwen en het vroege christendom. Van de 13de eeuwse Spaanse Cantigas de Santa Maria die vertellen over de opzienbarende wonderen die Maria verrichtte, tot aan Marialiederen uit Syrië in het Aramees, de taal waarin Jezus sprak.

In onze eigentijdse versies met electronica, gitaar, percussie, trombone, altviool en de betoverende zang van de Marokkaanse zanger Anass Habib vereren we de Moeder, zullen pelgrims dansen en feesten, en zal Maria allicht opnieuw een traantje laten.

MARIA MARIA MARIA gaat in juni 2021 in première op Oerol, Terschelling. Tijdens de Veenproef op 27 mei krijg je een kijkje in het maakproces van de voorstelling.

credits tekst en regie | Joeri Vos
compositie | Bastiaan Woltjer
spel, zang en muziek | Jacobien Elffers, Anass Habib, Milena Haverkamp, Enric Monfort, Bastiaan Woltjer, Raphael Vanoli e.a.
gastspreker | n.t.b.

kaartverkoop en meer informatie Via deze link

Blue Sands, Esther van Hees & Reindert Kragt info

Zon 6 Jun | Theaterzaal | 15:00 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Blue Sands in Scheltema Leiden op zondag 6 juni 2021

De vinyl-EP van deze ‘uitgeklede’ bezetting maakt een verpletterende indruk. Zó mooi kunnen één stem en één basgitaar dus klinken! De vier filmische tracks op Flowers Made of Clay bewijzen weer eens onomstotelijk: minder is meer. Maar dan moet dat wél gedaan worden door Blue Sands, een jazz duo met geheel eigen, eigenaardige en eigenzinnige muziek.” – Fons Delemarre (Platomania)

Informatie – Blue Sands Zondag 6 juni Scheltema
Blue Sands
Esther van Hees vocals
Reindert Kragt basgitaar
Aanvang concert 15.00 uur
Toegang 15 euro
Tickets via deze link

Bio – Blue Sands Stem en bas: een spannende, intieme combinatie.

De schoonheid van dit jazz/pop duo ligt in diens eenvoud. Blue Sands bewijst dat je met een stem en een bas een sterke basis kunt creëren voor een lied waarbij het verhaal alle aandacht krijgt. Hun karakteristieke sound laat ruimte voor stilte.

Belgische zangeres Esther Van Hees en Nederlandse bassist Reindert Kragt ontmoetten elkaar in 2013 tijdens hun jazz master studies aan het conservatorium van Amsterdam en spelen sindsdien samen in verschillende bezettingen. In maart 2020 ontstond het duo Blue Sands en in oktober 2020 kwam hun EP ‘ Flowers made of Clay’ uit.

De sound van Blue Sands werd in recensies reeds omschreven als: eigenaardig, filmisch, dromerig, droevig en eigenzinnig.

Blue Sands speelt naast veel eigen werk ook bewerkingen van muziek die hun inspireert.

Hun inspiratie? Disney songs, 90’s grunge, jazz standards, klassieke muziek en nog veel meer.

Quotes uit recensies over onze EP “De vinyl-EP van deze ‘uitgeklede’ bezetting maakt een verpletterende indruk. Zó mooi kunnen één stem en één basgitaar dus klinken! De vier filmische tracks op Flowers Made of Clay bewijzen weer eens onomstotelijk: minder is meer. Maar dan moet dat wél gedaan worden door Blue Sands, een jazz duo met geheel eigen, eigenaardige en eigenzinnige muziek.” – Fons Delemarre (Platomania)

“Blue Sands heeft bijzonder weinig middelen nodig om te boeien… De sound heeft regelmatig iets droevigs, maar ook iets dromerigs.” – Ruud de Zwart (festivalinfo.nl)

MOHAMMAD MOTAMEDI & REMBRANDT FRERICHS TRIO (eerste concert) info

Vri 11 Jun | Theaterzaal | 19:30 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

[English text below)

MOHAMMAD MOTAMEDI & REMBRANDT FRERICHS TRIO Een zinderende combi van Perzische zang, jazz, klassiek en improvisatie

Het Rembrandt Frerichs Trio specialiseert zich al jaren in de samenwerking met Iraanse musici. De groep heeft Iran meerdere malen bezocht voor concerten en werkte samen met enkele grote namen, zoals Kayhan Kalhor en Hossein Alizadeh. De trioleden hebben een jazzachtergrond en hun ervaring met improvisatie is de belangrijkste reden waarom de samenwerkingen met de Iraanse musici zo succesvol zijn. Improvisatie speelt in de Perzische klassieke muziek namelijk een zeer belangrijke rol.

Een andere zeer belangrijk aspect van de Iraanse cultuur is poëzie. Met beroemde namen als Rumi, Hafez en Ferdowsi is de Iraanse cultuur doordrenkt van poëzie. Dit is precies de specialiteit van zanger Mohammad Motamedi. Hij kent een groot aantal klassieke gedichten uit zijn hoofd en hij improviseert daar melodieën bij, aangespoord door zijn begeleiders, in dit geval het Rembrandt Frerichs Trio. Al spelende besluit hij dus welk gedicht te zingen, welk couplet, welke frase te benadrukken en welk woord te gebruiken voor lange melodische versieringen. Zjn handelsmerk is de tahrir, de elegante Iraanse ‘jodeltechniek’. In 2013 won hij de Prix France Musique en sindsdien is zijn ster rijzende.

Het concert van dit ensemble afgelopen september op Musica Sacra in Maastricht was een regelrechte triomf en een reden om de samenwerking te bestendigen en nog verder te verdiepen.

Bereid je dus voor op een avontuurlijke reis met onbekende bestemming.

Bezetting:
Mohammad Motamedi – zang
Rembrandt Frerichs – piano
Tony Overwater- contrabas
Vinsent Planjer – drums en percussie

Info:
Zondag 11 juni 2021
Concert start om 20.00 uur; deuren open om 19.30 uur
Locatie: Scheltema Leiden, Marktsteeg 1, Leiden
Toegang: 15 vvk /17,50 deur/ 10,- voor studenten
Ticketlink Concert #1: https://www.de-x.nl/bestellen/235
Videolink: https://youtu.be/lPwYHlvau2U

[English text)

MOHAMMAD MOTAMEDI & REMBRANDT FRERICHS TRIO A thrilling combination of Persian singing, jazz, classical music and improvisation

The Rembrandt Frerichs Trio is specialized in working together with Iranian artists. The trio went to Iran several times for playing concerts and has been working together, and still áre working together, with several big names from the Iranian classical music scene like Kayhan Kalhor and Hossein Alizadeh.

The members of the trio come from the jazz scene and their improvisation experience makes their cooperation with the Iranian musicians so successful. Improvisation is as a matter of fact also a key element in the Persian classical music.

 Another very important aspect of the Persian culture is poetry. Names like Rumi, Hafez and Ferdowsi are famous the world around.  Persian poetry is the specialty of the Iranian singer Mohammad Motamedi. He knows a lot of the Persian classical poetry by heart and improvises melodies on it, being urged by his accompanists, in this case the Rembrandt Frerichs Trio. So while playing Mohammad Motamedi decides on the spot which poem to sing, which verse, which part to stress and which word to use for long melodic embellishments. His specialty is the tahrir, an elegant Iranian ‘yodeling technique’. In 2013 he won the Prix France Musique and ever since his star is rising.

 Their concert last September at Musica Sacra in Maastricht was a real triumph, and a good reason to continue this fruitful cooperation.

So get ready for an adventurous trip, with destination unknown.

Band:
Mohammad Motamedi – singer
Rembrandt Frerichs – piano
Tony Overwater- contrabass
Vinsent Planjer – drums and percussion

Info:
Sunday 11th of June 2021
Concert starts on 20.00; doors open on 19.30
Location: Scheltema Leiden, Marktsteeg 1, Leiden
Entrance: 15 presale/ 17,50 door / 10,- for students
Ticketlink Concert #1: https://www.de-x.nl/bestellen/235
Videolink: https://youtu.be/lPwYHlvau2U

MOHAMMAD MOTAMEDI & REMBRANDT FRERICHS TRIO (tweede concert) info

Vri 11 Jun | Theaterzaal | 21:30 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

[English text below)

MOHAMMAD MOTAMEDI & REMBRANDT FRERICHS TRIO Een zinderende combi van Perzische zang, jazz, klassiek en improvisatie

Het Rembrandt Frerichs Trio specialiseert zich al jaren in de samenwerking met Iraanse musici. De groep heeft Iran meerdere malen bezocht voor concerten en werkte samen met enkele grote namen, zoals Kayhan Kalhor en Hossein Alizadeh. De trioleden hebben een jazzachtergrond en hun ervaring met improvisatie is de belangrijkste reden waarom de samenwerkingen met de Iraanse musici zo succesvol zijn. Improvisatie speelt in de Perzische klassieke muziek namelijk een zeer belangrijke rol.

Een andere zeer belangrijk aspect van de Iraanse cultuur is poëzie. Met beroemde namen als Rumi, Hafez en Ferdowsi is de Iraanse cultuur doordrenkt van poëzie. Dit is precies de specialiteit van zanger Mohammad Motamedi. Hij kent een groot aantal klassieke gedichten uit zijn hoofd en hij improviseert daar melodieën bij, aangespoord door zijn begeleiders, in dit geval het Rembrandt Frerichs Trio. Al spelende besluit hij dus welk gedicht te zingen, welk couplet, welke frase te benadrukken en welk woord te gebruiken voor lange melodische versieringen. Zjn handelsmerk is de tahrir, de elegante Iraanse ‘jodeltechniek’. In 2013 won hij de Prix France Musique en sindsdien is zijn ster rijzende.

Het concert van dit ensemble afgelopen september op Musica Sacra in Maastricht was een regelrechte triomf en een reden om de samenwerking te bestendigen en nog verder te verdiepen.

Bereid je dus voor op een avontuurlijke reis met onbekende bestemming.

Bezetting:
Mohammad Motamedi – zang
Rembrandt Frerichs – piano
Tony Overwater- contrabas
Vinsent Planjer – drums en percussie

Info:
Zondag 11 juni 2021
Concert start om 22.00 uur; deuren open om 21.30 uur
Locatie: Scheltema Leiden, Marktsteeg 1, Leiden
Toegang: 15 vvk /17,50 deur/ 10,- voor studenten
Ticketlink Concert #2: https://www.de-x.nl/bestellen/236
Videolink: https://youtu.be/lPwYHlvau2U

[English text]

MOHAMMAD MOTAMEDI & REMBRANDT FRERICHS TRIO A thrilling combination of Persian singing, jazz, classical music and improvisation

The Rembrandt Frerichs Trio is specialized in working together with Iranian artists. The trio went to Iran several times for playing concerts and has been working together, and still áre working together, with several big names from the Iranian classical music scene like Kayhan Kalhor and Hossein Alizadeh.

The members of the trio come from the jazz scene and their improvisation experience makes their cooperation with the Iranian musicians so successful. Improvisation is as a matter of fact also a key element in the Persian classical music.

 Another very important aspect of the Persian culture is poetry. Names like Rumi, Hafez and Ferdowsi are famous the world around.  Persian poetry is the specialty of the Iranian singer Mohammad Motamedi. He knows a lot of the Persian classical poetry by heart and improvises melodies on it, being urged by his accompanists, in this case the Rembrandt Frerichs Trio. So while playing Mohammad Motamedi decides on the spot which poem to sing, which verse, which part to stress and which word to use for long melodic embellishments. His specialty is the tahrir, an elegant Iranian ‘yodeling technique’. In 2013 he won the Prix France Musique and ever since his star is rising.

 Their concert last September at Musica Sacra in Maastricht was a real triumph, and a good reason to continue this fruitful cooperation.

So get ready for an adventurous trip, with destination unknown.

Band:
Mohammad Motamedi – singer
Rembrandt Frerichs – piano
Tony Overwater- contrabass
Vinsent Planjer – drums and percussion

Info:
Sunday 11th of June 2021
Concert starts on 22.00; doors open on 21.30
Location: Scheltema Leiden, Marktsteeg 1, Leiden
Entrance: 15 presale/ 17,50 door / 10,- for students
Ticketlink Concert #2: https://www.de-x.nl/bestellen/236
Videolink: https://youtu.be/lPwYHlvau2U

Fay Lovsky Solo “Politiek Incorrecte Liedjes” (optreden om 15:00) info

Zon 5 Sep | Theaterzaal | 15:00 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

 

Fay Lowsky op zondag 01-11-2020 in Scheltema Leiden

Fay Lovsky Solo ” Politiek Incorrecte Liedjes “Dat is het programma van wat de Leidse zangeres, songwriter en bovenal multi-instrumentaliste en klank-kunstenaar.

In Canada (Politically Incorrect) was ze met dit programma wat  nu in Nederland wordt gebracht.

Ze scoorde met het kerstnummer ”Christmas Was A Friend of Mine” een hit, wat uitgroeide tot een ware klassieker.

Gedurende haar loopbaan werkte ze samen met uiteenlopende artiesten Henny Vrienten, Arling & Cameron, striptekenaar Robert Crumb en jazzmuzikant Eric Vloeimans.

Lovsky wint in 2000 de Gouden Harp.

Tickets à 19,50 euro te koop via www.muziekkamer-oegstgeest.org 

www.lovsky.com
www.muziekkamer-oegstgeest.org

Fay Lovsky Solo “Politiek Incorrecte Liedjes” (optreden om 17:00) info

Zon 5 Sep | Theaterzaal | 17:00 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

 

Fay Lowsky op zondag 01-11-2020 in Scheltema Leiden

Fay Lovsky Solo ” Politiek Incorrecte Liedjes “Dat is het programma van wat de Leidse zangeres, songwriter en bovenal multi-instrumentaliste en klank-kunstenaar.

In Canada (Politically Incorrect) was ze met dit programma wat  nu in Nederland wordt gebracht.

Ze scoorde met het kerstnummer ”Christmas Was A Friend of Mine” een hit, wat uitgroeide tot een ware klassieker.

Gedurende haar loopbaan werkte ze samen met uiteenlopende artiesten Henny Vrienten, Arling & Cameron, striptekenaar Robert Crumb en jazzmuzikant Eric Vloeimans.

Lovsky wint in 2000 de Gouden Harp.

Tickets à 19,50 euro te koop via www.muziekkamer-oegstgeest.org 

www.lovsky.com
www.muziekkamer-oegstgeest.org

ARIFA – ‘Danubian Voyage’ (eerste concert) info

Zon 10 Okt | Theaterzaal | 13:30 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

 

[English text below]

ARIFA – ‘Danubian Voyage’ Een muzikale brug tussen Oost en West

Net als het Mundus Quartet slaat ook de muziek van Arifa een brug tussen Oost en West. De muziek van dit Amsterdamse kwartet is net zo divers als de oorsprong van de leden. Arifa speelt een hedendaagse mix van traditionele muziek uit het Midden-Oosten en de Balkan, gecombineerd met jazz en geïmproviseerde muziek. Naast oudgedienden Sjahin During op percussie en Franz von Chossy op piano, maken nu ook Zhivko Vasilev (kaval, een soort fluit) en Bence Huszar op cello deel uit van de band, wat het geheel toch weer een ander geluid geeft dan voorheen.

Arifa bestaat immers al sinds 2010 en heeft in diverse bezettingen inmiddels vijf platen uitgebracht die allemaal lovend ontvangen werden. De groep speelde wereldwijd op plekken als Concertgebouw, Shanghai World Music Festival, Havana Jazz, Kennedy Art Center en London Jazz Festival.

Deze keer presenteert Arifa hun nieuwste EP, Danubian Voyage, met wederom prachtige composities. En zoals het toonaangevende wereldmuziekmagazine Songlines al eens schreef: “Arifa strikes gold.This is music that can make you shiver with delight.” Waarvan akte.

Bezetting:
Zhivko Vasilev – kaval (Bulgaria)
Bence Huszar – cello (Hungary)
Franz von Chossy – piano (Germany)
Sjahin During – percussion (Turkey/Netherlands)

Info:
Zondag 10 oktober 2021
Concert start om 14.00 uur; deur open om 13.30 uur
Locatie: Scheltema Leiden, Marktsteeg 1, Leiden
Toegang: 12,50 presale/15,- deurprijs / 10,- voor studenten
Ticketlink: https://www.de-x.nl/bestellen/233

https://youtu.be/xNQ4ilhd5xs

[English text]

ARIFA – ‘Danubian Voyage’ A musical bridge between the Orient and the Occident

Just like the Mundus Quartet the music of Arifa also builds a bridge between East and West. The music of this quartet from Amsterdam is as diverse as the origins of its members. Arifa plays a contemporary mixture of traditional music from the Middle East and the Balkans, combined with  jazz and improvised music. Apart from long-time member Franz von Chossy on piano and longer-time member Sjahin During on percussion, Zhivko Vasilev (kaval, a kind of flute) and Bence Huszar (cello) are now also part of the band, creating a new kind of sound.

Arifa was founded in 2010 and has released five albums until now, in different line-ups. All these albums have been applauded worldwide. The group played all over the world, like at the Concertgebouw in Amsterdam, Shanghai World Music Festival, Havana Jazz, Kennedy Art Center and  London Jazz Festival, just to name a few.

This time Arifa presents their newest EP, Danubian Voyage, again filled with beautiful songs. Like the leading worldmusic magazine Songlines already wrote earlier: “Arifa strikes gold.This is music that can make you shiver with delight.” Come and shiver with us.

Band:
Zhivko Vasilev – kaval (Bulgaria)
Bence Huszar – cello (Hungary)
Franz von Chossy – piano (Germany)
Sjahin During – percussion (Turkey/Netherlands)

Sunday 10th of October 2021
Concert starts on 14.00; doors open 13.30
Location: Scheltema Leiden, Marktsteeg 1, Leiden
Price: 12,50 presale/15,- door/ 10,- for students
Ticketlink: https://www.de-x.nl/bestellen/233