Cultuuragenda

Onlangs aangekondigde evenementen.

Groene Ideecafe info

Maa 19 Maa | Theaterzaal | 19:30 gratis Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Groene Ideecafé – 19 maart 2018

Verkiezingsdebat Duurzaamheid: Er valt weer wat te kiezen in Leiden

Op 21 maart stemt Leiden over de gemeenteraad en bepaalt daarmee ook hoe duurzaam het beleid de komende vier jaar zal zijn. Tijdens het Groene Ideecafé van 19 maart 2018 presenteren alle Leidse partijen het natuur-, milieu- en duurzaamheidsgehalte van hun programma (van 20-22 uur in Scheltema, Marksteeg 1, Leiden).

Bijna alle beleidskeuzen die door de raad en het college van B&W besproken worden hebben wel raakvlakken met energie, mobiliteit, biodiversiteit, klimaat, afval en ondernemen. En alle partijen hebben in hun partijprogramma wel aandacht voor groen, milieu en duurzaamheid. Deze hebben op hun beurt weer gevolgen voor de kwaliteit van de leefomgeving, de economische vitaliteit en de sociale verhoudingen in de stad. Onderwerpen dus die een rol spelen bij de keuze voor de koers van de stad in de nabije toekomst.

Maar, wat zijn de ambities die de stad zich moet stellen en hoe bereiken we die samen? Waar liggen de kansen om met de beschikbare middelen te bouwen aan de duurzame stad van de toekomst? Welke afwegingen moeten er worden gemaakt bij het opstellen en uitvoeren van de duurzaamheidsagenda die antwoorden moet bieden op de uiteenlopende beleidsopgaven? Tijdens het Groene Ideecafé van 19 maart 2018 krijgen alle verkiesbare Leidse partijen de kans hun natuur en milieuparagraaf te presenteren en aan de hand van stellingen het duurzaamheidsgehalte van hun voorstellen toe te lichten en te verantwoorden.

Programma:
19.30 uur Zaal open

20.00 uur Start en pitches over duurzame prioriteiten in Leidse partijprogramma’s gevolgd door het debat (onder leiding van Aldert de Vries, strategisch adviseur college Utrecht) over:
• Regionale energie- en warmtevisie
• Klimaatadaptatie en biodiversiteit
• Sociaal ondernemen en duurzame innovaties

21.00-21.10 uur Pauze
• Mobiliteit, infrastructuur en stadsvernieuwing
• Circulaire economie (groene grondstoffen, gebruikte materialen)
• Voedsel, (stads)landbouw en duurzame horeca

21.50 u Afronding en napraten bij een drankje
Locatie: Scheltema, Marktsteeg 1, Leiden. De toegang is gratis.
Aanmelden is gewenst via Facebook of: info@ideewinkel.nl .

BRIGIDA info

Din 20 Maa | | 13:30 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Theatergroep Domino (op Dinsdag) presenteert :

 

 

Tuesday Chronicles

 BRIGIDA

 

Church of the Annunciation in Clonard, Co. Wexford.

 

Sinds een aantal maanden is er ook Domino op Dinsdag,  met een jonge groep acteurs en actrices.  Onder de naam Tuesday Chronicles  zal de groep dit jaar presentaties doen

 

De eerste ‘chronicle’  gaat over BRIGIDA  een Ierse heilige. Samen met St Patrick  is zij een van de belangrijkste saints in Ierland.  Haar naamdag is in  februari en St Patrick in maart.

Wij zochten met Domino niet zo zeer naar het kerkelijke alswel het anekdotische rondom deze vrouw.

 

Volgens de overlevering staat Brigida op in een woelige tijd in de vroege middeleeuwen, vol stammenoorlogen, en allemaal mensen op drift.  Langzaam aan krijgt deze jonge vrouw steeds meer een missie om haar lotgenoten bij te staan en aan de wederopbouw van Ierland te werken.

 

Een lint aan verhalen is aan haar verbonden, soms magisch, dan weer realistisch.  Al deze ervaringen slijpen haar geest en haar daadkracht

 

Reserveren : domino.scheltema@gemiva-svg.nl    06-50470779

Get Lost Festival info

Zat 24 Maa | | 11:00 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Get Lost. 15 uur in de Marktsteeg.

Duik vijftien uur lang in een onbekende wereld en verdwaal door de oude fabriekspanden van de Marktsteeg. Nu het cultuurkwartier langzaam gestalte begint te krijgen willen de bewoners de stad uitnodigen voor een voorproefje van wat komen gaat: een plek waar je in de toekomst hele dagen kunt kijken, luisteren, ruiken, proeven en voelen.

Zodra je zaterdag 24 maart de poort doorgaat zullen al je zintuigen dan ook flink aan het werk moeten. De reis begint om 11.00 met een groots gezamenlijk ontbijt, zodat je de hele dag met een goed gevulde buik kunt genieten van voorstellingen, beeldende kunst, films, lezingen en muziek.

De programmering wordt verzorgd door Scheltema Leiden, De VeenFabriek, Gebr. de Nobel, T.I.M.E., Bioscopen Leiden, Marktsteeg 10, MC Kassett.

Bestel uw kaarten FUNKED UP, Vri 30 Maa 20:30

Vergeet niet eerst uw naam en e-mail adres in te vullen.

FUNKED UP tickets

Vri 30 Maa | Theaterzaal | 20:30 13 eur Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Voorverkoop: €12,50 via bovenstaande ticketlink (+0,50 service fee), Plato & Velvet in Leiden.
Zaalkassa: €15,-

Vrijdag 30 maart is er weer Funked Up! De beste acts gecombineerd met fijne vibes!
We watertanden zelf enorm van de programmering en we nodigen je dan ook maar al te graag uit om je onder te dompelen in funk, soul, jazz, hip-hop, afro & Jimi Hendrix(!):

KOFFIE
KOFFIE’s muziek laat zich niet in een hokje plaatsen. Het is geen pure afrobeat, pop, funk of jazz want het is al deze stijlen samen en dat maakt KOFFIE tot een verrassende act op zowel de pop-, jazz- als electronicafestivals. Van het North Sea Jazz Festival tot de Zwarte Cross en van Polé Polé in België tot het Blue Balls Festival in Zwitserland bewees KOFFIE zich als een gangmaker die de werelden van pop- en jazzmuziek samenbracht in een groots feest. Enerzijds is er met Valentijn (gitaar), Daniel (bas) en Abe (drums) de afrofunksectie met wortels in de Amsterdamse popscene die op Fela Kuti en James Brown geinspireerde grooves brengen met de energie van de oude Red Hot Chili Peppers. Anderszijds heeft KOFFIE de virtuose instrumentalisten met als ritmisch blok percussionisten Steven Brezet en Vernon Chatlein en jazzmasters saxofonisten Itai Weissman, Floris van de Vlugt en toetsenist Niels Broos. Juist deze opvallende blend is de kracht van KOFFIE.
http://bit.ly/2ohbVMG

MONTIS, GOUDSMIT & DIRECTIE
Dansbare Hammond Soul Jazz met een absolute killer line-up!
Gitarist Anton Goudsmit herken je van z’n ontembare energie en gevoel voor groove en humor. Jarenlang bij New Cool Collective bestormde hij (inter)nationale podia om daarna met z’n eigen formatie The Ploctones de bühne te veroveren. Daarnaast speelt hij bij vele projecten en bracht bv recentelijk nog een duoshow met Jett Rebel. Cyril Directie maakte eerder deel uit van Kane, Total Touch, The Postmen, Candy Dulfer, New Cool Collectie en mocht afgelopen jaar een eigen drumstel maken in het programma “De Nieuwe Stradivarius”.
Hammondbeest Frank Montis speelt in verschillende formaties zoals Licks & Brains en tot voor kort Gare Du Nord. Live gaat het alle kanten op met dit funktrio: klassiekers van Grant Green, The Meters, John Scofield, Eddie Harris worden net zo gemakkelijk afgewisseld met eigen composities en/of jams. Zolang het maar swingt.
http://bit.ly/2sLeGKW

STRIK & STRAK
Ooit begonnen op Funked Up zijn Strik & Strak vrijwel een vaste prik geworden. En niet ten onrechte: met een heerlijk ondefinieerbare mix van klassieke tot JB funk en trippende Hip-hop tot en met rollende reggae en ranzige diepe grooves weten ze altijd de juiste trigger te vinden om de tent los te krijgen.
http://bit.ly/2l1RSRc

BALD AS LOVE
Bald as Love is een band van vrienden die maar al te graag jammen op de muziek van Jimi Hendrix. Gitarist/ Zanger Heyn Linger, bassist Joost van der Graaf & drummer Martijn Groen zijn drukbezette muzikanten in verschillende acts met uiteenlopende stijlen. Maar de gezamenlijke liefde voor de legendarische Jimi Hendrix heeft ze bijeengebracht. Een ode aan de wellicht meest onderschatte funkgrootheid kan simpelweg niet ontbreken op Funked Up.
http://bit.ly/2ELkCFq

MO’ JUICE
Hoe zou het geklonken hebben als jazzpianist Herbie Hancock en hiphopproducer J Dilla elkaar hadden ontmoet? Mo’ Juice heeft het antwoord! Invloeden van de band zijn onder meer de funk van The Meters, Cameo en Funkadelic, de beats van Flying Lotus en de melodische texturen van Jaga Jazzist en Radiohead.
http://bit.ly/2CA5FnD

BEAT – MEET info

Zat 31 Maa | Theaterzaal | 11:00 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Phote Festival Leiden info

Zat 7 Apr | Expo 1 | 9:00 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

De vierde editie van het International Photo Festival Leiden vindt dit jaar plaats op een geheel nieuwe locatie: de Lammermarkt in Leiden. Het festivalterrein is dé plek waar de nieuwe generatie topfotografen en het publiek elkaar kan ontmoeten.

De werken van de 20 geselecteerde IPFL-fotografen worden getoond in de openluchttentoonstelling, waaronder de fotoserie ‘Veiled’ (Gesluierd) van Saskia Aukema, unaniem verkozen tot winnaar van de 4de editie.

Naast diverse binnen – en buitenexposities, waaronder traditiegetrouw het werk van 20 Amerikaanse fotografen in zeecontainers, biedt het festival voor amateurs tot professionals een veelzijdig en hoogwaardig randprogramma met workshops, portfolio reviews, interviews en lezingen en doorlopend rondleidingen door onze fotografen en studenten fotografie.

Kijk voor programma en aanmelden op: www.photofestivalleiden.com

Photo Festival Leiden info

Zon 8 Apr | Expo 1 | 9:00 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

De vierde editie van het International Photo Festival Leiden vindt dit jaar plaats op een geheel nieuwe locatie: de Lammermarkt in Leiden. Het festivalterrein is dé plek waar de nieuwe generatie topfotografen en het publiek elkaar kan ontmoeten.

De werken van de 20 geselecteerde IPFL-fotografen worden getoond in de openluchttentoonstelling, waaronder de fotoserie ‘Veiled’ (Gesluierd) van Saskia Aukema, unaniem verkozen tot winnaar van de 4de editie.

Naast diverse binnen – en buitenexposities, waaronder traditiegetrouw het werk van 20 Amerikaanse fotografen in zeecontainers, biedt het festival voor amateurs tot professionals een veelzijdig en hoogwaardig randprogramma met workshops, portfolio reviews, interviews en lezingen en doorlopend rondleidingen door onze fotografen en studenten fotografie.

Kijk voor programma en aanmelden op: www.photofestivalleiden.com