Cultuuragenda

Onlangs aangekondigde evenementen.

Winterbierfestival info

Zon 27 Jan | Theaterzaal | 13:30 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Winterbierfestival leiden

 

Op zondag 27 januari 2019 wordt de vierde editie van het uitermate gezellige Winterbierfestival gehouden in Scheltema in Leiden. Tijdens het Winterbierfestival Leiden in Scheltema presenteren 14 kleine Nederlandse brouwers zich met diverse winterse bieren. Scheltema leent zich uitermate goed voor dit festitval door haar robuuste, ambachtelijke uitstraling. Tijdens deze editie zal het gebouw in zijn geheel worden benut. Tijdens het Winterbierfestival Leiden weer een aantal unieke speciaal voor dit festival gebrouwen bieren te proeven.

 

Startpakket 15cl of 20cl

De bezoekers ontvangen bij binnenkomst het bestelde startpakket. Het Winterbierfestival Leiden duurt van 13.30 tot 18.30 uur. Toegang in de vorm van het startpakket Blauw met glas 20cl kost € 12 en Geel (15cl) kost € 10 p.p. (op de dag zelf aan de deur 14,50 (blauw)/€ 12,50 (geel) per pakket). U kunt biermunten in de voorverkoop bijkopen of ter plaatse: Blauw (20cl): € 3,50 en Geel (15cl): € 2,50 per stuk.

 

Kaartverkoop

Kaarten zijn tot donderdag 25 januari, 12.00 uur online te koop en bij de aangesloten slijterijen. Op de dag zelf zijn er aan de deur uitsluitend kaarten te koop als er van de voorverkoop nog over zijn.

 

Meer informatie: Winterbierfestival Leiden.

Veenproef: Stilte en de kunst info

Woe 30 Jan | Theaterzaal | 19:00 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Veenproef: Stilte en de kunst van verdwijnen | Veenfabriek MUZIEK | THEATER | RESONANTIE | KUNST | EXTASE

Begin dit nieuwe jaar aan tafel met de Veenfabriek bij de Veenproef Stilte en de kunst van verdwijnen. Geniet van een heerlijk driegangendiner samengesteld door kok / acteur Phi Nguyen en proef mee van de eerste scènes en muziek van het Sleutelwerk Stilte en de kunst van verdwijnen in wording. Stilte en de kunst van verdwijnen wordt een muzikale voorstelling over stilte, eenzaamheid, duisternis, bestaan en niet bestaan. De stilte wordt bezongen, toegeschreeuwd, betoeterd, vervloekt en omhelsd in een duet voor stem en trombone, door Bastiaan Woltjer en Jacobien Elffers.
Schrijver Kester Freriks is gastspreker bij deze Veenproef. Freriks’ boek Stilte, ruimte, duisternis diende voor componist/muzikant Bastiaan Woltjer als startpunt voor het Sleutelwerk Stilte en de kunst van verdwijnen.
Ook te gast is danser Rafael Zielinski. Hij zal draaien, de manier om stilte in dans te ervaren, zoals de windstilte in het oog van een orkaan, aldus Zielinski.
Voor het diner kan er rekening gehouden worden met allergieën. Wil je deze doorgeven, doe dit dan uiterlijk 24 uur van tevoren via info@veenfabriek.nl o.v.v. ‘allergie Veenproef’.

Datum Woensdag 30 januari 2019 | 19.00 – 22.30 uur
Locatie Scheltema Leiden, Marktsteeg 1, Leiden
Kaarten (incl. diner)* Normaal € 30,00
Met extra liefde € 35,00
Bestel je kaarten voor deze Veenproef hier.
Credits concept en compositie | Bastiaan Woltjer
spel en muziek | Jacobien Elffers, Bastiaan Woltjer
gastspreker | Kester Freriks
dans | Rafael Zielinski
toneelbeeld- en lichtontwerp | John van Oostrum
productie | Rianne Valstar
publiciteit en marketing | Hidde Bisschop, Judy
Lijdsman
met dank aan | Joeri Vos, Paul Koek
beeld | Tim Wray

www.veenfabriek.nl

30UP Party (feb editie) info

Zat 2 Feb | Theaterzaal | 21:00 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

30-Uppers kunnen weer uit hun dak gaan op de vetste (dance)hits van nu & toen met De Leidse Danssalon.
Tickets (€10) reserveer je via info@deleidsedanssalon.nl of koop je aan de deur voor €12,50. Meer info vind je hier www.deleidsedanssalon.nl

Science Café Leiden: Een terro info

Din 12 Feb | Theaterzaal | 20:30 gratis Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands


Onderwerp: Een terrorist beter leren kennen

Hoe wordt iemand een terrorist? En hoe krijg je zo’n radicaal weer op het rechte pad? Daan Weggemans (Universiteit Leiden) onderzoekt het. Op 12 februari vertelt hij bij het Science Café Leiden hoe hij te werk gaat.

Daan Weggemans Science Cafe Leiden in Scheltema LeidenWeggemans zal laten zien dat een terrorismeonderzoekers al gauw tegen allerlei hindernissen aanloopt. Zo zitten er in Nederland maar een beperkt aantal mensen achter de tralies die veroordeeld zijn voor terrorisme, dus het aantal respondenten is minimaal. Bovendien krijg je die terroristen maar moeilijk te spreken, bijvoorbeeld omdat ze in extra beveiligde inrichtingen zitten. Weggemans zal laten zien hoe je al deze hindernissen kunt overwinnen en zo tóch interessante wetenschappelijke conclusies kunt trekken over het ontstaan en tegengaan van terrorisme.

‘Een terrorismeonderzoeker is zich continu bewust van deze beperkingen,’ zegt Weggemans. ‘Ik zal jullie een kijkje in mijn wereld geven om te laten zien hoe ik deze constante puzzel te lijf ga. Daarbij zal ik ook de dilemma’s niet uit de weg gaan. Want die zijn er voldoende. Zo gaan de media bijvoorbeeld vaak te gretig aan de haal met mijn conclusies, terwijl die vaak gebaseerd zijn op verkennende onderzoeken. Hoe je daarmee omgaat hoor je op 12 februari.’

Daan Weggemans is onderzoeker aan het Institute for Security and Global Affairs (ISGA) van de Universiteit Leiden. Hij doet onderzoek naar deradicalisering en reïntegratieprocessen van gewelddadige extremisten, en nieuwe terrorismestrategieën en technologieën. Eerder studeerde hij Politicologie en Sociologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Toegang is gratis
Locatie: Scheltema Leiden, Marktsteeg 1 te Leiden
Aanvang: Muziek: 19.40 uur; Lezing: 20.00 – 20:45 uur; Discussie ca. 21.05; Einde ca. 22.00 uur.
Muziek: Pieter Pierrot

Alternatieve Nieuwe LVC Swinga info

Zat 16 Feb | | 20:30 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

UITVERKOCHT

Alternatieve Nieuwe LVC Swingavond in Scheltema Leiden

De Eerste Alternatieve Nieuwe LVC Swingavond kreeg zoveel positieve reacties dat Anja en Hennie (Muziek Trafic) een Tweede Alternatieve Nieuwe LVC Swingavond organiseren en wel op 16 februari in Scheltema. Muziek van New Wave, Industrial, Alternatieve gitaar, Elektronisch…….breed georiënteerd. Jaren 70, 80, 90, 00…..tot heden.

Prijs € 7,50 ex fee, koop hier kaartjes voor de tweede editie.

Hou de Facebook groep LVC 1969-2013 in de gaten voor updates en heel graag tot dan!

Theatercafé Leiden (feb2019) info

Zon 17 Feb | Theaterzaal | 14:30 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

In de grote theaterzaal van Scheltema staan de tafels in café-opstelling klaar, de kaarsen branden, het barpersoneel spoelt de glazen, artiesten warmen zich op voor hun act en het publiek stroomt langzaam binnen. Het is zondag 17 februari, rond half 3. Tijd dus voor een volgend Theatercafé Leiden. Je bent van harte welkom. De entree is 5 euro en kan aan de deur worden betaald.

Groene Ideecafé: Ons Geld en d info

Maa 18 Feb | | 19:30 gratis Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Sinds 2009 is dit café dé ontmoetingsplek voor mensen met vragen, groene, duurzame ideeën en initiatieven in Leiden en de regio.
Deze editie het onderwerp: Ons Geld en de Donut Economie
Meer info volgt z.s.m.