Cultuuragenda

Onlangs aangekondigde evenementen.

Theatercafé Leiden (nov18) info

Zon 18 Nov | Theaterzaal | 15:30 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Zondag over een week is het al weer zo ver: een aangename middag tijdens het Theatercafé in Scheltema! Vier acts op het podium, de kaarsjes zijn aan, zoutjes op tafel en een glaasje erbij… afijn, U kent dat wel…

We beginnen met het Leids duo Len&Mar, pareltjes uit de popgeschiedenis en eigen nummers op geheel eigen wijze. Len&Mar zijn Lennart de Vries en Marjolijn Remijn en maken akoestische muziek, van pop tot jazz, folk tot rock. Mooie luisterliedjes!

Jaap Montagne is naast beroemd Leidenaar ook voormalig stadsdichter en we zouden hem kunnen kennen van zijn serie rood maar dat is dan wel erg beeldend want hij komt zijn gedichten voordragen. Misschien zelfs wel over onverwachte ontmoetingen aan de deur.

Na de pauze Henk Hannemann die een eindejaars overdenking brengt in november. Hannemann is een digitaal behoorlijk aan de weg timmerend kunstenaar en zijn kijkkistjes en collages liegen er ook niet om. Hij hangt waar hij hangen kan, qua werk welteverstaan. Komt de  omkadering van zijn werk terug in zijn observaties van de dagelijkse routine, het leven op straat, zelfscan kassa’s, zijn reizen en een stukje menselijke interactie naar elkander toe. We gaan het deze middag mee maken.

Tot slot presenteren wij U Arjan Kleton, sinds 2014 op het podium als comedian maar in het dagelijks leven tevens alsmede ook barkeeper. Gewend om zijn gasten te trakteren en te fêteen en waar nodig in de watten te leggen, soms op iets persoonlijks, soms iets opbeurends en uiteraard met een gulle lach.

Het recept blijft hetzelfde, kleine, vriendelijke voorstellingen op zondagmiddag in Scheltema, wat verandert zijn de acts, steeds weer anders, steeds weer verrassend! We zien U graag!

 

 

Entree: euro 5,-

Volgend theatercafé: 16 december 2018

Groene IDeecafé (nov18) info

Maa 19 Nov | Theaterzaal | 19:30 gratis Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Leiden GaGoed logoIn de Leidse GaGoed campagne ondersteunen de wijkambassadeurs de bewoners bij het energiezuinig en comfortabel maken van hun (koop)huizen. De urgentie van de energietransitie vraagt echter om een opschaling van het verduurzamen van woningen naar het wijkniveau. Kracht in de Wijk ondersteunt samen met de Stichting Samen Energie Neutraal (SEN) wijken en gemeenten die de ambitie hebben om binnen 10 jaar helemaal energie neutraal te worden. Op 19 november wordt deze aanpak in het Groene Ideecafé gepresenteerd en worden aanwezigen uitgenodigd om mee te denken over hoe deze aanpak in Leiden zou kunnen werken. 

Infographic Quick-Fit Energie Neutraal

Kracht in de Wijk logoKracht in de Wijk ondersteunt met de Stichting Samen Energie Neutraal (SEN) door een combinatie van een wijkaanpak en de gemeentelijke/regionale aanpak voor opwekking van energie. Een belangrijke stap in het 10-stappenplan dat zij hierbij hanteren is het Schone Energie Ontwerp. Daarin kan per type woning de optimale aanpak voor energiebesparing worden vastgesteld. In deze aanpak heeft de Stichting Samen Energie Neutraal met steun van RVO/STEM onderzoek gedaan naar hoe alle woningen in heel Nederland versneld energie-neutraal te maken zijn; zonder verhoging van de woonlasten én met verhoging van het wooncomfort.

Uit dit onderzoek blijkt verrassend dat installatie van een hybride warmtepomp met kierdichting minimaal de helft van het gasgebruik in de huizen reduceert, ongeacht het type en het bouwjaar van het huis. De rest van het gasgebruik kan worden vergroend met afvalwater uit de riolering (door middel van hogedruk vergistingstechnologie van Bareau). Voorbereidingen voor de bouw van installaties op Ameland en in Pekela (een van de 27 proeftuinwijken) zijn in een vergevorderd stadium. Een eenvoudige uitleg van deze Quick-Fit aanpak vind je in dit filmpje:

Programma maandagavond 19 november 2018

19.30      Zaal open, inloop en informatiemarkt

20.00      Welkom: Ckees van Oijen, Ideecafé & Wijkambassadeur

(Proeftuin van 27 aardgasloze wijken en Leidse context)

20.15      Samen Energie Neutraal: Jaap Jan Huisman, Kracht in de Wijk

20.50     Pauze

21.05      Brainstorm over de kansen voor Energie Neutrale wijken in Leiden
21.50      Afronding (en tijd voor borrelpraat)

Locatie: Scheltema, Marktsteeg 1, Leiden. De toegang is gratis.
Aanmelden is gewenst via Facebook of: ideecafe@ideewinkel.nl.
Meer informatie: Ckees van Oijen, Groene Ideecafé (06-27263520).

Bestel uw kaarten Ghost-Note, Din 20 Nov 20:30

Vergeet niet eerst uw naam en e-mail adres in te vullen.

Ghost-Note tickets

Din 20 Nov | Theaterzaal | 20:30 18,50 eur Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Ghost-Note (USA)

 

Voorverkoop: €18,- via bovenstaande link (+ €0,50 ticketfee)

Zaalkassa: €20,- (indien beschikbaar)

Zaal open: 19.30/ Aanvang: 20.30

 

Robert “Sput” Searight – drums

Nate Werth – percussie

MonoNeon- bas

Vaughn Henry- toetsen

Sylvester Onyejiaka – bariton/ tenorsax & dwarsfluit

Jonathan Mones- altsax & dwarsfluit

Peter Mudsen – gitaar

Drummer Robert “Sput” Searight en percusionist Nate Werth zetten percussie extra in de kijker met hun nieuwe project: Ghost-Note. Bekend als basis van de fusionband Snarky Puppy daagt dit dynamische duo zichzelf uit om het publiek mee te nemen op een adembenemende muzikale reis met invloeden van James Brown, J Dilla en de Beastie Boys tot folkloristische West-Afrikaanse, Afro-Cubaanse en Braziliaanse samba-grooves.

Tijdens hun eerste Europese tournee worden ze terzijde gestaan door een ijzersterke band met Sylvester Onyejiaka (Prince, Quantic) op fluit, tenor en baritonsax, Jonathan Mones (Funky Knuckles, RC and the Gritz) op fluit, alt en tenorsaxofoon, Vaughn Henry op toetsen en  internetster Dywane “MonoNeon” Thomas (Prince) op bas en gitaar.  

Hun gezamenlijke doel: een avond te creëren van onvergetelijke muzikale waanzin.

 Dit concert maakt deel uit van het nieuwe Leidse concept: What’s Up?

What’s Up? heeft als doel om het publiek kennis te laten maken met nieuwe funk, soul, jazz & fusion en wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Leiden, Scheltema Leiden en Cultuurfonds Leiden.  

 

Etsy Made in NL info

Zon 25 Nov | Theaterzaal | 11:00 gratis Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

De Etsy Made in NL markt komt ook dit jaar weer naar Leiden

 

Leiden, november 2018 – Na het succes van vorig jaar is het deze maand weer zo ver: de pop-up markt ‘Etsy Made in NL’, georganiseerd door Nederlandse verkopers van het creatieve platform Etsy.com. De markten zijn te vinden in zeven Nederlandse steden, waaronder in Leiden.

 

Verkopers op Etsy, een creatief platform waar mensen hun eigen gemaakte en vintage producten kunnen verkopen, organiseren jaarlijks een markt waar de online shops offline tot leven komt. Verschillende Etsy verkopers stallen hun assortiment uit, waardoor bewoners de kans krijgen om in real life de unieke items te bewonderen en kopen. De Leidse markt wordt vrijwillig georganiseerd door Etsy Team Leiden, een initiatief van lokale Etsy verkopers uit Leiden en omgeving.

 

Op Etsy.com komt creativiteit letterlijk tot leven en kun je terecht voor originele cadeaus voor hem, haar of jezelf, bijzondere (kerst)decoratie en unieke sieraden. Tijdens de Etsy Made in NL markten zijn verschillende Etsy verkopers uit de omgeving aanwezig om hun unieke handgemaakte creaties te verkopen. Dus mocht je nog op zoek zijn naar ‘one of a kind’ cadeaus voor de feestdagen of een praatje willen maken met je favoriete Maker, op Etsy Made in NL – Leiden ben je op het juiste adres.

 

 

30UP (dec18) info

Zat 1 Dec | Theaterzaal | 21:00 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

30-Uppers kunnen weer uit hun dak gaan op de vetste (dance)hits van nu & toen met De Leidse Danssalon.
Tickets (€10) reserveer je via info@deleidsedanssalon.nl of koop je aan de deur voor €12,50. Meer info vind je hier www.deleidsedanssalon.nl

Bestel uw kaarten What’s Up, Vri 7 Dec 20:00

Vergeet niet eerst uw naam en e-mail adres in te vullen.

What’s Up tickets

Vri 7 Dec | Theaterzaal | 20:00 15,50 eur Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Tickets: €15,- (+ 0,50 ticketfee) via bovenstaande ticketlink en bij Plato Leiden & Velvet Leiden.

What’s Up presenteert een avond met de nieuwste & vernieuwende jazz, funk, fusion, hip-hop van Nederlandse bodem met:

 

SON SWAGGA

Amsterdamse psycheldische fusionband waar geen vinger op valt te leggen. Intergalactic funk, spiritual jazz & video music  zoals je nog nooit hebt gehoord!

http://bit.ly/2QBSzOq

 

NIELS BROOS X JAMIE PEET

Instrumentaal, atmosferisch, meeslepend, wild en compleet georganiseerd geïmproviseerde liveshow van duo toetsenist Niels Broos (Kyteman, Jameszoo, e.a.) en drummer Jamie Peet (Dominic J Marshall Trio, Pete Philly, e.a.).  “Hiphop, electronica & jazz anno 2018” aldus Jazzism Magazine.

http://bit.ly/2BZlvvo

 

TENZERS

Deze broers ademen muziek met hun werk als dj’s, producers en als co-owners van het Super-Sonic Jazz label. Open-minded en veelzijdig combineren ze disco, jazz, afro, Detroit, Chicago en alles wat hen beweegt.

http://bit.ly/2OF4Wff

 

 

Deze avond maakt deel uit van het nieuw Leidse concept: What’s Up

What’s Up heeft als doel om het publiek kennis te laten maken met nieuwe funk, soul, jazz & fusion en wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Leiden, Scheltema Leiden en Cultuurfonds Leiden.

Bestel uw kaarten Blues & Rock on Sunday, Zon 9 Dec 13:00

Vergeet niet eerst uw naam en e-mail adres in te vullen.

Blues & Rock on Sunday tickets

Zon 9 Dec | Theaterzaal | 13:00 7,50 eur Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Blues&Rock presenteert op zondag 9 december Blues & Rock on Sunday in Scheltema Leiden.

Tickets in voorverkoop € 7,50 ex ticketfee / Tickets aan de deur € 8,50

Line up:

Out of the Blue(z)
“Out of the Blue(z) is ongetwijfeld de meest ondernemende “bluesband in the land” en staat voor spetterende en meeslepende blues.
Altijd en alleen maar plezier hebben maakt dat deze bijzonder band al meer dan 15 jaar bij elkaar is waardoor er onderling een hechte vriendschap is ontstaan die je terug ziet in de optredens.
Op zowel grote als kleine internationale podia maakt deze band iedere keer een feestje voor de Blues en Rock fan”

Superdeal
Superdeal is een vriendenband waarvan de meesten leden elkaar al jaren kennen en samen speelden in vroegere formaties.
Superdeal heeft een voorliefde voor stevige blues, rock en harmonieuze ballads.
Maar ook actuele muziek komt op hun setlist voor.

Wouter Kiers Band
Tenorsaxofonist Wouter Kiers is een bekende en opvallende verschijning in de Nederlandse muziekwereld. Naast de enorme reeks van bands waar Kiers mee werkt en heeft gewerkt, houdt hij er ook altijd eigen bands op na waarmee hij een energieke mix van jazz, blues, funk en Rock ‘N’Roll laat horen. Hij weet deze bands altijd weer zo neer te zetten dat die je niet snel vergeet en waarin zijn scheurende en honkende tenorsaxofoon uiteraard luid en duidelijk aanwezig is. Aanstekelijke mix van opzwepend jazz, blues, funk en dance met veel ruimte voor improvisatie!