Cultuuragenda

Onlangs aangekondigde evenementen.

Groene Ideecafé: Klimaatcrisis en wat Leidenaars kunnen doen info

Maa 16 Sep | | 19:30 gratis Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Groene Idee Cafe sfeerbeeld

Klimaatcrisis en wat Leidenaars kunnen doen Verschillende aanpakken voor verschillende Leidenaars

Veel mensen vinden het klimaatprobleem te ingewikkeld, veelomvattend of te lastig om ermee aan de slag te gaan. Hoe we reageren op de sombere klimaatverhalen verschilt per persoon. Sommigen twijfelen, anderen ontkennen, enkelen raken in een klimaatdepressie en weer anderen komen in actie. Hoe komt klimaatverandering bij jou binnen en hoe verhoud je je er toe?

De psychologie van klimaatverandering en klimaatactie is nog niet veel besproken, maar blijkt essentieel. De urgente boodschap van klimaatwetenschappers zet nog niet voldoende aan tot actie. Wat kan wel werken? Op deze avond bij het Groene Ideecafé worden drie verschillende initiatieven besproken. Welke spreekt jou aan? Laat je inspireren.

Een belangrijk startpunt om het klimaatprobleem aan te pakken is het gesprek aan te gaan en onze angsten, frustraties en barrières te delen.
·         De coaches van Stichting Klimaatgesprekken leren je hoe je jouw klimaatimpact kan verminderen en maken gebruik van inzichten uit de klimaatpsychologie om mensen hoop, humor en handelingsperspectief te bieden.
·         De invalshoek van de Geluksroute is: “Waar word je gelukkig van, en wil je dat delen?”. Deze uitnodiging blijkt steeds weer een grote rijkdom in mensen wakker te roepen. Door het delen van geluk en dromen, inspireer je jezelf en anderen om ook tot positieve actie over te gaan.
·         Om er zeker van te zijn dat de politiek en de media de klimaat-boodschap meekrijgt, gaan actiegroepen zoals Extinction Rebellion een stap verder. Zij kiezen voor geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid om politieke en maatschappelijke verandering tot stand te brengen.

Hoe kunnen deze verschillende invalshoeken jou inspireren? Kom 16 september naar het Ideecafé in Scheltema om hierover mee te praten en onderzoek welke aspecten je aanspreken en hoe jij je daarvoor ook kan inzetten.

Programma maandagavond 16 september 2019 19:30     Zaal open, inloop
20:00     Opening: Anton de Gruyl, Ideecafé
20:10     Klimaatcrisis: hoe zit het? – Linda Knoester, milieuwetenschapper
20:25     Je eigen impact verlagen geeft grip – Eveline Molier, coach Klimaatgesprekken Leiden
20:55     Pauze
21:10     Geluk delen nodigt uit tot positieve actie – Marike van IJssel en Astrid Paalvast, Geluksroute Leiden
21:40     Directe actie geeft hoop – Linda Knoester, Extinction Rebellion
22:00     Napraten aan de bar

Toegang is gratis (crowdfunding welkom!). Aanmelden via Facebook of ideecafe@ideewinkel.nl
Voor meer informatie: Ckees van Oijen (06-27263520).

·         Geluksroute Leiden wordt dit jaar georganiseerd op zaterdag 28 en zondag 29 september www.geluksroute.nu/editie/leiden2019

·         Een nieuwe groep Klimaatgesprekken workshops start in Leiden op 8 oktober: www.klimaatgesprekken.nl

·         Extinction Rebellion: wekelijkse meeting XR Leiden, verschillende events gepland, o.a. non-violent direct action training: https://www.facebook.com/XRLeiden / www.extinctionrebellion.nl

Vooruitblik programmering van het Groene Ideecafé in 2019 (onder voorbehoud):
·         Maandag/donderdagavond 21/24 oktober: Leiden adopteert Duurzame Ontwikkelingsdoelen
·         Maandagavond 18 november: Ontwikkeling van de Regionale Energie Strategie

Ieder die het Groene Ideecafé wil ondersteunen en onderwerpen wil aandragen of uitvoeren is welkom. De werkgroep Groene Ideecafé kan ook goed versterking gebruiken voor diverse activiteiten zoals de programmering en coördinatie, technische ondersteuning, publiciteit en verslaglegging, en Informatie en aanmelden: http://www.ideewinkel.nl/vacature/vacature/  

VIOLETTA info

Din 17 Sep | | 13:30 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Flyer VIOLETTA 17 en 24 september in Scheltema Leiden

Domino speelt op dinsdag 17 september haar voorstelling Violetta. Het is een ingenieus objecttheater, waar de afgelopen maanden hard aan gewerkt is door de groep, onder regie van Danielle Keijzer.

Middenin een groot bos woont de oude Violetta. Ze zit met haar 93 levensjaren vol herinneringen uit vroegere tijden en ziet regelmatig beelden terug uit het verleden. Soms zou ze de klok terug willen draaien om bepaalde dingen opnieuw te beleven, …

Tijd :  dinsdag 17 september 13.30 uur

Locatie :  Scheltema Leiden, Marktsteeg 1 te Leiden

Reserveren :  06 50470779  of  domino.scheltema@gemiva-svg.nl of anders te doen.

Er is een heel leuk artikel verschenen over VIOLETTA – Voor de grotere versie klikt u op de foto.

Artikel Violetta van Theategroep Domino uit Leiden

Bestel uw kaarten Licks & Brains w/ Eric Vloeimans, Woe 18 Sep 21:00

Vergeet niet eerst uw naam en e-mail adres in te vullen.

Licks & Brains w/ Eric Vloeimans tickets

Woe 18 Sep | Theaterzaal | 21:00 10,50 eur Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Beeldmateriaal Licks & Brains Try-out 'Electric Minds' w/ Eric Vloeimans in Scheltema Leiden op woensdag 18 september 2019

Woensdag 18 september houdt Licks & Brains een exclusieve album try-out van hun nieuwe EP “Electric Minds” in Scheltema Leiden. Op dit aankomende album staat een nieuwe elektronische sound voor bigbands waarin Licks & Brains Jazz combineert met Electronic Dance Music. Op donderdag 17 oktober gaat hij officieel in premiére in TivoliVredenburg Utrecht, maar in Scheltema Leiden speelt de band voor het eerst het hele album live, als try-out.

Entree: 10,- euro aan de deur of 10,50 euro online voorverkoop incl. servicekosten.

Dance voor bigbandsWaar bigbands in de hoogtijdagen van de swing in de jaren ’30 en ’40 het publiek in extase brachten met hun opzwepende dansmuziek is die rol tegenwoordig weggelegd voor DJ’s met hun electronische beats en grooves. Op “Electric Minds” heeft Licks & Brains de dance music van nu vertaald naar de energy en live experience van een bigband, zowel op de plaat als op het podium.

De band heeft het Leidse duo Bart Wirtz en Lukas Meijers bereid gevonden dit nieuwe album te produceren. Bart Wirtz heeft op zijn laatste plaat ‘Beneath the Surface’ laten zien invloeden uit de dance en hip-hop op smaakvolle wijze met jazz te kunnen combineren. Daarnaast is speciaal voor dit project dance-producer Oscar de Jong van het trio ‘Kraak & Smaak’ aangehaakt om het album de finishing touch te geven. Bandleider Rolf Delfos schreef ook voor dit zesde album de arrangementen, inclusief onverwachte licks, tags, riffs en andere wendingen.

Solo’s door Eric VloeimansTot slot heeft Eric Vloeimans, Nederlands meest avontuurlijke trompettist en meester in het gebruik van electronische effecten, enkele solo’s voor zijn rekening genomen. Licks & Brains en Eric Vloeimans staan inmiddels regelmatig samen op het podium met succesvolle optredens (“Spetterende show van achttienmans orkest”, Friesch Dagblad) in o.a. het Bimhuis Amsterdam, Het PAARD Den Haag en De Doelen Rotterdam. Daarnaast werkte Eric Vloeimans al eerder samen met Nederlands bekendste trance DJ Armin van Buuren.

GlibberTreel 2019 info

Zon 22 Sep | | 11:00 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

GlibberTreel logoGlibberTreel in de Burcht Leiden

De Leiden Road Runners Club organiseert op 22 september de derde editie van de GlibberTreel. Deelnemers ontdekken Leiden op een bijzondere manier tijdens een uniek hardloopparcours van 6,5 km dwars door en langs de mooiste plekken van de binnenstad. Iedereen kan meedoen want plezier is belangrijker dan een goede eindtijd. De start, om 11 uur, en de finish zijn net als vorige jaren bij de Burcht, maar onderweg komen de lopers weer veel nieuwe verrassingen tegen. Dit jaar zullen de lopers ook kennis maken met Scheltema Leiden, dat de deuren open zet voor de lopers. Inschrijven is nog steeds mogelijk.

 

VIOLETTA info

Din 24 Sep | | 20:00 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Flyer VIOLETTA 17 en 24 september in Scheltema Leiden

Domino speelt op dinsdag 24 september haar voorstelling Violetta. Het is een ingenieus objecttheater, waar de afgelopen maanden hard aan gewerkt is door de groep, onder regie van Danielle Keijzer.

Middenin een groot bos woont de oude Violetta. Ze zit met haar 93 levensjaren vol herinneringen uit vroegere tijden en ziet regelmatig beelden terug uit het verleden. Soms zou ze de klok terug willen draaien om bepaalde dingen opnieuw te beleven, …

Tijd :  dinsdag 24 september 20:00 uur

Locatie :  Scheltema Leiden, Marktsteeg 1 te Leiden

Reserveren :  06 50470779  of  domino.scheltema@gemiva-svg.nl of anders te doen.

Er is een heel leuk artikel verschenen over VIOLETTA – Voor de grotere versie klikt u op de foto.

Artikel Violetta van Theategroep Domino uit Leiden

Funked Up 02-10-2019 info

Woe 2 Okt | Theaterzaal | 21:00 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Speciaal voor deze eerste 2 oktober editie is er extra uitgepakt met een killer line-up:

Poster Funked Up op woensdag 2 oktober 2019 in Scheltema Leiden

Tickets: €10,- / €12,50  via https://bit.ly/2zg6uTp
Toegankelijk voor alle leeftijden (18- onder begeleiding van een meerderjarige).
Tijden: 21.00 – 4.00 (deur sluit 2.00) – Timetable vind je onderaan dit bericht.
FB-event: https://bit.ly/2P9Rmlu

In aanvulling van de vele coverbands en dance-DJ’s in de stad viert Funked Up het liefst Leidens ontzet met eigenzinnige bands & DJ’s. Acts die gaan voor de ruigste en fijnste funk, soul, jazz, hip-hop, brass, afro, reggae, rock, Motown & Jimi Hendrix.

GALLOWSTREET Gallowstreet, vernoemd naar de Galgenstraat in Amsterdam, is een twaalfkoppige brassband geïnspireerd door de geluiden van de stad. De straat lonkt en het koper klinkt. Gallowstreet speelt eigentijdse composities op het snijvlak van hip-hop, house, jazz en filmmuziek gebracht met punkattitude. Een goedlachs broederschapsverbond met een formidabel arsenaal aan koper, riet en slagwerk serveert een wervelende show waar extase en ontroering om voorrang vechten bij een tot uitzinnige hoogtepunten geblazen publiek. Een onwaarschijnlijke samensmelting van de second line en de moshpit; waar gefeest moet worden is Gallowstreet dienstbaar. Van Lowlands tot Funked Up!
Meer informatie over Gallowstreet via https://bit.ly/33OkIcd.

DESTRUCTIVE PENGUINS 5 jaar geleden stond deze band voor het eerst op Funked Up, inmiddels zijn de Destructive Penguins letter en figuurlijk volwassen geworden. De muren tussen hiphop, jazz, funk, rock en reggae zijn inmiddels vakkundig gesloopt en zodoende een ijzersterke eigen sound gecreëerd. Afgelopen mei stonden ze nog met een dijk van een show in de Melkweg (https://bit.ly/31Wscbk). Met het credo “It’s all about the energy and positive vibes” belooft het een wervelende show te worden.
Meer informatie over Destructive Penguins via http://bit.ly/2zpJW2y.

TENZERS Deze broers ademen muziek met hun werk als dj’s, producers en als co-owners van het Super-Sonic Jazz label. Open-minded en veelzijdig combineren ze disco, jazz, afro, Detroit, Chicago en alles wat hen beweegt. Als ware muzikale kameleon’s weten ze de vibe goed aan te voelen en verder te versterken met behulp van hun intense muzikale passie en hun rijke muziekselectie.
Meer informatie over Tenzers via http://bit.ly/2OF4Wff.

MONTIS, GOUDSMIT & DIRECTIE Dansbare Hammond Soul Jazz met een absolute killer line-up!
Gitarist Anton Goudsmit herken je van z’n ontembare energie en gevoel voor groove en humor. Jarenlang bij New Cool Collective bestormde hij (inter)nationale podia om daarna met z’n eigen formatie The Ploctones de bühne te veroveren. Cyril Directie maakte eerder deel uit van Kane, Total Touch, The Postmen, Candy Dulfer, New Cool Collectie, mocht vorig jaar een eigen drumstel maken in het programma “De Nieuwe Stradivarius” en moest recentelijk na 4 afleveren afhaken als “slimste mens van Nederland”. Hammondbeest Frank Montis speelt in verschillende formaties zoals Licks & Brains en tot voor kort Gare Du Nord. Live gaat het alle kanten op met dit funktrio: klassiekers van Grant Green, The Meters, John Scofield, Eddie Harris worden net zo gemakkelijk afgewisseld met eigen composities en/of jams. Zolang het maar swingt.
Meer informatie over Montis, Goudsmit & Directie via http://bit.ly/2sLeGKW.

BALD AS LOVE Bald as Love is een band van vrienden die maar al te graag jammen op de muziek van Jimi Hendrix. Gitarist/ Zanger Heyn Linger, bassist Joost van der Graaf & drummer Martijn Groen zijn drukbezette muzikanten in verschillende acts met uiteenlopende stijlen. Maar de gezamenlijke liefde voor de legendarische Jimi Hendrix heeft ze bijeengebracht. Een ode aan de wellicht meest onderschatte funkgrootheid kan simpelweg niet ontbreken op Funked Up.
Meer informatie over Bald as Love via http://bit.ly/2ELkCFq.

JANSEN & JANSSEN’S SILENT DISCO Twee platen draaiende funk en soul  “professoren” zullen de muzikale “strijd” aangaan door ieder over een eigen kanaal te draaien. Met een koptelefoon op kun je dus schakelen tussen 2 kanalen. Waar professor Jansen meer Motown zal draaien gaat  professor Janssen meer voor de ranzige grooves.

TIMETABLEtimetable funked up in scheltema leiden op woensdag 2 oktober 2019

Zaal open: 21:00
Zaal sluit: 02:00
Einde: 04:00

Deze editie van Funked Up is mede mogelijk gemaakt door Scheltema Leiden, Fonds 1818 en de gemeente Leiden.

Dansblok info

Zon 6 Okt | Theaterzaal | 14:30 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Dansblok poster: Dansblok wordt gehouden in Scheltema Leiden op oktober 2019

In de verschillende ruimtes van het icon­ische Scheltema gebo­uw zie je 5 choreogr­afieën van jonge, pr­ofessionele dansmake­rs. Het thema vrijhe­id staat centraal.

DansBlok presenteert nieuw werk van de eigen makers en van andere jonge choreogr­afen. Het wordt een gevarieerd, bijzonder programma, dicht op de huid van het pu­bliek.

Programma: – N.O.I. – Dieuwertje Spek en Loris Casalino

– Crack – Éryn Nieuwint

– Tweezaamheid – Dansgezelschap Vuur&Vlam

– Mana Òrite – Isabelle Nelson

– FREEDOM is a state of mind – DansBlokTALENT

– Pop up performance: Be.watched – Tessa Wouters

‘FREEDOM is a state of mind’ is het eerste stuk van DansBlokTALENT dat tijdens dit event in premiere gaat. Twee jonge makers (Rosa Allessie & Éryn Nieuwint) werken samen met een groep getalenteerde dansliefhebbers. I.s.m. Tribes – Dance, yoga and more. Dit project wordt gesteund door Fonds1818.

Vooraf en naderhand tijd voor een borrel en een praatje.

Tijden 14:30 uur
19:30 uur

KAARTVERKOOP IS GEST­ART! Link: dansblok.avayo.nl

Facebook event
Dansblok website