Cultuuragenda

Onlangs aangekondigde evenementen.

Bestel uw kaarten EVOLVE, Din 2 Mei 20:00

Vergeet niet eerst uw naam en e-mail adres in te vullen.

EVOLVE tickets

Din 2 Mei | Theaterzaal | 20:00 8 eur Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Op 2 mei wordt het Scheltema Complex wederom omgetoverd tot muziektempel. Na succesvolle evenementen als Funked Up en concerten van hoogstaanden jazzlegendes is het tijd voor EVOLVE: een pop // soul // r&b concert met eigen werk van Frederieke Kroone (Freddy and the Gardeneers, TRAUDES, backingvocals bij oa. Wudstik en Soul Live ft. Dwight Dissels en David Dam). Een bijzondere thuis wedstrijd dus voor deze Leidse zangeres!

Naam evenement: EVOLVE: a concert by Frederieke Kroone

Stijl: pop // soul // r&b

Deur open: 19.15 uur

Aanvang: 20.00 uur

Ticketprijs: €8,-

https://www.facebook.com/events/174187689754887/

VEENNACHT #0 info

Woe 3 Mei | Theaterzaal | 19:00 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

We gaan iets nieuws proberen en we willen graag dat je er bij bent. Naast de bekende Veenproeven – avonden midden in ons repetitieproces waarop we samen eten, proeven, ideeën uitproberen, lachen, vallen en weer opstaan en zo samen met jullie aan een volgende voorstelling werken – gaan we ook Veennachten organiseren. Woensdag 3 mei is de allereerste. De testversie. De public beta. Vanaf 19:00 zijn de deuren van de Veenfabriek open (Scheltema, Marksteeg 1 in Leiden, maar als je om zeven uur je eten nog niet op hebt mag je ook best wat later komen). Deze eerste Veennacht wordt georganiseerd door De Ontdekkingen: Lam Lai, Mei-yi Lee, Ruta van Hoof en Teun Smits. Vier jonge toptalenten die in de periode 2017-2018 onder de vleugels van de Veenfabriek de ruimte krijgen hun eigen werk te ontwikkelen. We zijn trots dat we onze Ontdekkingen naar Leiden – de stad van ontdekkingen – konden halen, en zij stellen zichzelf deze avond graag aan je voor. Rond een uur of elf knalt de Leidse band Sezah ons de nacht in en daarvoor is er in het hele gebouw een vrolijk lentefeest: een muzikaal theatrale braderie. Onder het genot van drankjes en hapjes kan je ontdekken, ontmoeten en genieten van gelikte performances en gekke uitprobeersels. Je kan tips en ideeën geven aan Joeri Vos (graag! ;), die vanaf 2017 naast Paul Koek de nieuwe artistiek leider is. Je kan je laten schminken (of zoiets, we regelen iets leuks :) Je kan zelf muziek maken, heerlijke lenterolletjes maken, aanschuiven aan het diner voor gelukszoekers of naar de garage-sale, waar unieke Veenfabriek-spullen worden verkocht – misschien wel uit jouw favoriete voorstelling. In elke hoek van het gebouw is theater en muziek, van serieus tot ludiek (want dat rijmt), door vaste muzikanten en acteurs van de Veenfabriek en een boel collega’s en jonge talenten die we ‘gewoon leuk vinden’. Er mag gedanst worden, maar je mag ook met een biertje aan de bar blijven hangen (als dat je lukt) en filosoferen over het leven.

Iets anders nieuws wat we gaan uittesten: ‘inkomensafhankelijke’ toegangsprijzen. We willen graag zoveel mogelijk mensen de kans geven kennis te maken met de Veenfabriek en het tegelijk makkelijk maken om wat meer te betalen voor kunst. Dus verdien je benedenmodaal (of komt het deze maand gewoon niet zo goed uit) dan betaal je voor een toegangskaartje €10,00 en is je inkomen bovenmodaal dan is de prijs €15,00 Dit enkel op basis van vertrouwen: we gaan helemaal niets controleren en nergens moeilijk over doen. (Je hoeft dus geen loonstrookje mee te nemen of zo, en je mag trouwens ook altijd (nog) meer geven, als je bij de top 1% hoort bijvoorbeeld :) En er zijn uiteraard geen privileges voor wie meer betaalt. Je toegangsbewijs is inclusief 1 muntje waarvoor je een drankje of bij verschillende kraampjes iets te eten kan halen.

Kaarten te reserveren door hier te klikken!

Science Café Leiden info

Din 9 Mei | Theaterzaal | 19:40 gratis Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Beelden van Paaseiland

Prof Jan Boersema

 

Paaseiland is het meest afgelegen bewoonde plekje op aarde. Hoe Polynesische kolonisten het tien eeuwen terug hebben kunnen bereiken is nog steeds een raadsel. Het is weinig groter dan Texel. Op dit kleine eiland hebben de bewoners een spectaculaire beeldencultuur tot stand gebracht. Maar tegen welke prijs? Toen onze landgenoot Jacob Roggeveen het eiland op eerste paasdag 1722 als eerste Europeaan zag, bleek het eiland geheel ontbost. Ook de cultuur leek op haar retour. Was er een verband? Clive Ponting (The Green History of the World, 1991), Jared Diamond (Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed, 2004) en vele anderen vonden van wel. Paaseiland groeide uit tot de icoon van de milieugeschiedenis. Hét voorbeeld van een maatschappelijke collaps door verkeerd gebruik van de natuurlijke hulpbronnen en een waarschuwing voor de hele aarde. In het boek Beelden van Paaseiland (Atlas, Amsterdam 2011; Engelse editie The Survival of Easter Island CUP, Cambridge 2015) wordt deze gangbare opvatting tegen het licht gehouden en verworpen. Er moet een ander verhaal verteld worden. In zijn lezing vertelt de auteur, Prof. Jan J. Boersema, dit verhaal.

 

De spreker:

Prof. Jan Boersema is emeritus hoogleraar Grondslagen van de Milieuwetenschappen in Leiden. In 2002 raakte hij geïnteresseerd in de geschiedenis van Paaseiland, en of die wel een voorbeeld is van de zogenaamde “collapse” theorie.

 

Muziek:

Flourish, met eigengereide nummers in een funky, popachtige stijl.

 

Datum:

Dinsdag 9 mei 2017. Aanvang muziek: 19.40u. Aanvang lezing 20.00u; geschatte eindtijd: 22.00u.

 

De volgende Science Café Leiden bijeenkomst is op dinsdag 13 juni 2017 en heeft als onderwerp “Digitaal Forensisch Onderzoek: Zoeken naar een speld in een digitale hooiberg”.

 

Theatercafe Leiden info

Zon 21 Mei | Theaterzaal | 14:30 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

In de grote theaterzaal van Scheltema staan de tafels in café-opstelling klaar, de kaarsen branden, het barpersoneel spoelt de glazen, artiesten warmen zich op voor hun act en het publiek stroomt langzaam binnen. Het is zondag 21 mei, rond half 3. Tijd dus voor een volgend Theatercafé Leiden. Je bent van harte welkom. De entree is 5 euro en kan aan de deur worden betaald.

Groen Ideecafe info

Maa 22 Mei | Theaterzaal | 20:00 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Het Groene Ideecafé is dé ontmoetingsplek voor mensen met vragen, groene, duurzame ideeën en initiatieven in Leiden en de regio. Behalve een ontmoetingsplek is het Ideecafé een inspirerend platform.

Bestel uw kaarten Kjelt Ostendorf, Maa 29 Mei 20:00

Vergeet niet eerst uw naam en e-mail adres in te vullen.

Kjelt Ostendorf tickets

Maa 29 Mei | Theaterzaal | 20:00 10 eur Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Kjelt Ostendorf – Afstudeerconcert

 

Op 29 mei geeft Leidse bassist Kjelt Ostendorf zijn afstudeerconcert waarmee hij zijn tijd op het conservatorium van Haarlem afsluit. Met een waanzinnige band zal hij een zeer divers programma ten gehore brengen. Hij zal repertoire spelen van zijn belangrijkste invloeden, zoals Frank Zappa en Bootsy Collins, maar hij zal ook allerlei uitstapjes maken. De show zelf duurt ongeveer een uur. Daarna gaat de jury in beraad en is er tijd voor gezelligheid. Aan het einde van de avond zal de jury bekend maken dat Kjelt Ostendorf is geslaagd en volgt er feest! Toegankelijk en leuk voor iedereen die van muziek houdt!

Stijl: Funk, Jazz, Zappa

Deur open: 19:15

Aanvang: 20:00

 

Ticketprijs: €10,-

Facebook: https://www.facebook.com/events/1805242646378846/

Website: www.kjeltostendorf.nl

ChocoJazz Canvas info

Zon 11 Jun | Theaterzaal | 14:30 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

ChocoJazz Canvas – XL

Deze zomer zijn we weer terug met een geheel vernieuwde ChocoJazz. Dit keer geen 10 gangen, maar 4 verschillende eetbare muzikale schilderijen. De gehele avond staat in het thema van vier elementen; rood, geel, blauw en zwart/wit, vertegenwoordigd door vier grote Nederlandse meesters, en wat zij met de Stijl – you know, Mondriaan enzo – gemeen hebben. Vocale jazz en een strijk ensemble – ja… violen en dergelijke – complimenteren de interpretaties van de meesters met zoetigheid.

Het is een matinee :
– Deuren open 2pm
– Programma 2:30-5:30pm
– After borrel 5:30-7pm

Scheltema Leiden, Marktsteeg 1

Tickets : 25 euro —> KLIK HIER
(GEEN TIX AAN DE DEUR)

Meer info : www.chocojazz.com