Cultuuragenda

« Terug naar alle evenementen

Science Cafe Leiden: “Is er water op Mars?” info

Din 8 Okt | Theaterzaal | 18:00 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Is er vloeibaar water op Mars? Deze vraag wordt beantwoord op 08-10-2019 in hetScience Cafe in Schletma Leiden

Tjalling de Haas doet als aardwetenschapper bij de Universiteit Utrecht onderzoek naar sedimentstromen en rivieren, zowel op de aarde als op Mars. Hij probeert inzicht te krijgen in het ontstaan en de structuur van de geulen op Mars.

Is er vloeibaar water op Mars? Het is een fascinerende vraag die wetenschappers al lang bezighoudt. De fysische geografie blijkt cruciaal om het mysterie van water op de rode planeet te kunnen ontrafelen. Mars is momenteel het grootste deel van het jaar onder het vriespunt en kurkdroog. Toch zijn er op het oppervlak van Mars, net als op Aarde, landvormen te herkennen die gevormd kunnen worden door stromend vloeibaar water, zoals rivierdalen, delta’s en puinwaaiers. Het merendeel van deze landvormen is miljarden jaren oud, maar sommige puinwaaiers zijn momenteel nog steeds actief. Maar is dit wel resultaat van vloeibaar water?

In de lezing neemt Tjalling de Haas jullie mee op een tijdreis op Mars, en reconstrueert hij het klimaat voor verschillende tijdsperioden op Mars door verschillende landvormen in detail te bestuderen, en laat hij zien hoe de aardwetenschappen worden gebruikt om de geschiedenis van Mars te ontrafelen.

Toegang is gratis.

Aanvang : Muziek: 19.40 uur; Lezing: 20.00 – 20:45 uur; Discussie ca. 21.05; Einde ca. 22.00 uur.

Muziek: Annette Vogel.