Cultuuragenda

« Terug naar alle evenementen

Science Café Leiden: Hoe herke info

Din 14 Mei | | 19:40 gratis Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Science Cafe Leiden logo

Hoe herken ik een drogreden?
Ontmoet Hendrik Kaptein, verbonden aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de UL.

Science Cafe Leiden op dinsdag 14 mei 2019 "Hoe herken ik een drogreden" met spreker Hendrik Kaptijn in Scheltema LeidenGelijk hebben is nog geen gelijk krijgen, net zo goed als het grootste ongelijk ten onrechte kan overtuigen. Er is iets aan te doen. Logica kan verwisselingen van noodzakelijke en voldoende voorwaarden ontmaskeren. Beredeneerde waarheid kan een eind maken aan ”Dat vind jij” en ander postmodern relativisme. Statistische samenhangen blijken causale verbanden niet te kunnen bewijzen. Waarschijnlijkheidsrekening loopt verkeerd af als met voorgegeven kansen geen rekening wordt gehouden. Aanvallen op sprekers en schrijvers zeggen niets over hun standpunten en argumenten. Zelfs misverstanden over leven en (zelfgekozen) dood kunnen verdwijnen in argumentatieve analyse.
Hendrik Kaptein zal dit illustreren aan de hand van voorbeelden uit het dagelijks leven en de politieke / bestuurlijke praktijk.

Science Cafe Leiden op dinsdag 14 mei 2019 "Hoe herken ik een drogreden" met spreker Hendrik Kaptijn in Scheltema LeidenSpreker:Hendrik Kaptein doet onderzoek naar juridische argumentatie. Hij schreef o.a. het boek “Logisch? Leren van drogredeneringen”. Als gastmedewerker is hij verbonden aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de UL.

Muziek:Aisling, een Ierse folk band

Datum:Dinsdag 14 mei 2019.
Aanvang muziek: 19.40u. Aanvang lezing 20.00u; geschatte eindtijd: 22.00u.

Locatie:Scheltema Leiden, Marktsteeg 1, Leiden. Iedereen is welkom. De toegang is gratis. Voor meer en actuele informatie zie www.sciencecafeleiden.nl of onze Facebook pagina.

Onze volgend avond: Dinsdag 11 juni 2019Hoe bouw ik een prehistorisch huis? Toegelicht door Annelou van Gijn.

Noteer deze datum alvast in je agenda!
Overige activiteiten
– Het Studium Generale heeft weer verschillende reeksen geprogrammeerd dit najaar. Zie de agenda voor meer informatie over de lezingen en bijeenkomsten.
– Op Podium071 vind je een overzicht van wetenschappelijke en culturele activiteiten in Leiden.
– Behalve in Leiden is er ook in elders in Nederland en in Vlaanderen van alles te beleven in Science Cafés, zie www.sciencecafe.nl.
– Andere wetenschapsactiviteiten voor jong en oud zijn te vinden op www.nemokennislink.nl/activiteiten.
– Lezingen en colleges van het HOVO voor 50plussers zijn te vinden op www.onderwijs.leidenuniv.nl/hovo.