Cultuuragenda

« Terug naar alle evenementen

Science Café Leiden (okt editi info

Din 9 Okt | | 20:00 gratis Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Herken jij de aap in jezelf?
Ontmoet Mariska Kret, cognitief psycholoog bj de Universiteit Leiden.
Dinsdag 9 oktober 2018

Voor elk sociaal dier – en dus ook de mens – is het enorm belangrijk om andermans emoties snel te herkennen en er accuraat op te kunnen reageren. Het ‘spiegelen’ van emoties helpt daarbij: andermans gezichtsuitdrukking slaat gemakkelijk op ons over. Denk bijvoorbeeld aan een aanstekelijke lach, een flinke gaap of een traan van verdriet. Cognitief psychologe Mariska Kret doet onderzoek naar dit soort spiegelgedrag. In deze lezing gaat ze in op de verschillen en overeenkomsten in emotioneel gedrag tussen de mens en zijn twee meest naaste verwanten, de chimpansee en de bonobo. Ze plaatst die emoties vervolgens in een evolutionair kader.

Mariska Kret is universitair hoofddocent Cognitieve Psychologie aan de Universiteit Leiden. Ze is daar hoofd van het CoPAN lab, een onderzoeksgroep die vergelijkend neuropsychologisch onderzoek doet. Na een promotieonderzoek naar lichaamstaal ging ze vanaf 2011 geleidelijk steeds meer vergelijkend onderzoek doen naar mensapen. Ze is specifiek geïnteresseerd in automatische gezichtsuitdrukkingen waar we zelf weinig controle over hebben, zoals pupilgrootte. Voor haar onderzoek kreeg ze een VENI-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Muziek: Di Krenitse, een band met Klezmer muziek.

Datum:
Dinsdag 9 oktober 2018.
Aanvang muziek: 19.40u. Aanvang lezing 20.00u; geschatte eindtijd: 22.00u.Locatie:
Scheltema, Marktsteeg 1, Leiden. Iedereen is welkom. De toegang is gratis. Voor meer en actuele informatie zie www.sciencecafeleiden.nl of onze Facebook pagina.

De volgende keer:
Dinsdag 6 november 2018
Met:
Poeptransplantatie toegelicht door prof. Ed Kuijper.
Let op: Deze keer de 1e dinsdag van de maand.