Cultuuragenda

« Terug naar alle evenementen

Science Café Leiden info

Din 14 Nov | Theaterzaal | 20:00 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Zwaartekracht in een nieuw licht
Met Dr. Marcel Vonk

In de afgelopen jaren is er veel veranderd aan de manier waarop natuurkundigen tegen de zwaartekracht aankijken. In de zeventiende eeuw beschreef Isaac Newton de zwaartekracht als een “action at a distance”; een eeuw geleden scherpte Albert Einstein die formulering aan en formuleerde hij de zwaartekracht als een kromming van de ruimte en de tijd. Veel hedendaagse natuurkundigen, waaronder bijvoorbeeld de Nederlander Erik Verlinde, gaan nu nog een stapje verder: ze zien die kromming van ruimte en tijd weer als een gevolg van het onderliggende begrip “informatie” en van de verdeling daarvan. Theoretisch geneuzel? Niet alleen: deze ideeën beginnen ook tot nieuwe voorspellingen te leiden, bijvoorbeeld over de mysterieuze donkere materie die astronomen al bijna een eeuw lang in het heelal waarnemen. In deze lezing beschrijf ik de ontwikkelingen in de natuurkunde uit de laatste jaren, beginnend bij de snaartheorie, die geleid hebben tot deze radicale nieuwe kijk op de zwaartekracht. Ik noem de argumenten voor en tegen deze ideeën, en wat er moet gebeuren om ze te testen.

Spreker:
Dr. Marcel Vonk doet onderzoek naar snaartheorie en de daaruit voortvloeiende nieuwe zwaartekrachttheorie. Daarnaast is hij ook een bekend wedstrijdpokeraar.

Muziek:
Annette Vogel, singer-songwriter en gitarist.

Datum:
Dinsdag 14 november 2017.

Aanvang muziek:
19.40u. Aanvang lezing 20.00u; geschatte eindtijd: 22.00u.

Locatie:
Scheltema, Marktsteeg 1, Leiden. Iedereen is welkom. De toegang is gratis. Voor meer en actuele informatie zie www.sciencecafeleiden.nl of onze Facebook pagina.

De volgende Science Café Leiden bijeenkomst is op dinsdag 12 december en heeft als onderwerp “Het hoe en wat van Orkanen”.