Cultuuragenda

« Terug naar alle evenementen

Science Café Leiden info

Din 12 Sep | Theaterzaal | 20:00 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Waterstof en Brandstofcellen

Prof. Ad van Wijk

 

Elektriciteit uit zon en wind is wereldwijd, op plekken waar het hard waait en de zon goed schijnt, nu het goedkoopst, ook in de Verenigde Staten! Maar om het te kunnen vervoeren over de wereld moet je deze elektriciteit omzetten in iets anders, bijvoorbeeld waterstof. Dat kan via elektrolyse van water. Waterstof kun je onder druk of zelfs vloeibaar gemakkelijk in een schip stoppen en over de wereld varen. Of je kunt met de energie uit de waterstof ammoniak maken, en dat transporteren.

 

Ook dichter bij huis, in Nederland, zou offshore wind elektriciteit gemakkelijk omgezet kunnen worden in waterstof om dat dan te vervoeren in omgebouwde aardgaspijpleidingen. Deze Groene Waterstof kunnen we dan gebruiken in de chemie als grondstof, in mobiliteit voor auto’s, bussen, trucks, treinen, boten, drones, etc., in de electriciteitsvoorziening voor de balancering van het aanbod én voor het verwarmen van huizen en gebouwen.

 

Het gebruik van waterstof in mobiliteit en voor elektriciteitsbalancering is echter alleen mogelijk door de ontwikkeling van de brandstofcel. Deze techniek is de afgelopen jaren ontwikkeld door de auto-industrie en staat aan de vooravond van marktintroductie. Door massaproductie wordt de brandstofcel, net zoals de zonnecel, snel zeer goedkoop. De brandstofcel produceert elektriciteit via een chemische reactie van waterstof met zuurstof uit de lucht. En doet dat heel efficiënt. Nu gebruiken we onze auto’s maar gemiddeld 5% van de tijd en daarom onderzoeken we op de TU Delft of we de Brandstofcel auto’s ook niet zouden kunnen gebruiken voor elektriciteitsbalancering.

 

Spreker:

Prof. Ad van Wijk is hoogleraar in “toekomstige energie systemen” aan de TU Delft en een van de meest invloedrijke duurzame innovators.

 

Muziek:

Walk Right Back, met oude pop liedjes uit de 50, 60 en 70’ger jaren.

 

Datum:

Dinsdag 12 september 2017.

Aanvang muziek: 19.40u. Aanvang lezing 20.00u; geschatte eindtijd: 22.00u.