Cultuuragenda

« Terug naar alle evenementen

Groene Ideecafé: Maak Leiden Circulair! info

Maa 21 Jan | | 18:30 gratis Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

Maak Leiden Circulair!De Leidse kringloop; afvalinzameling, -scheiding, -recycling en hergebruik van materialen

Plastic kan gewoon weer bij het restafval in LeidenAls burger hebben we veel meer invloed dan we ons vaak realiseren en alledaagse keuzes hebben grote impact op mens, natuur en milieu. ‘Circulariteit’ gaat daar een belangrijke rol in spelen. Hoe brengen we dit in de praktijk in ons dagelijks leven? Of in ons werk? En hoe ziet een circulaire stad eruit? In dit Groene Ideecafé vertelt de gemeente Leiden over de nieuwe vorm van afval scheiden en geven jonge creatieve Leidse ondernemers workshops.

Waarom mag het plastic weer in de vuilnisbak?Een fors deel van het huishoudelijk afval bestaat uit plastic verpakkingsmateriaal. Na experimenten met gescheiden inzameling van plastic, is Leiden op 1 januari gestart met nascheiding. Plastic hoeft niet meer thuis apart te worden gehouden, de afvalverwerker haalt het uit het afval samen met drankkartons. Dat kan vanwege een nieuwe scheidingsinstallatie. Ralph Veelenturf, beheerder afval en reiniging bij de gemeente Leiden, legt uit waarom Leiden heeft gekozen voor plastic nascheiding.

Zet je stip op de circulaire plattegrond van Leiden!PRAKTIVIST (ontwerper/activist, @praktivist) ontwierp een interactieve circulaire plattegrond van Leiden, gemaakt van hergebruikt textiel uit de Leidse kringloop. Ken/heb jij een circulair initiatief in Leiden e.o.? Zet #LeidenCirculair op de kaart! Naai deze avond zelf een stip op de kaart en help deze community zichtbaar te maken! In een digitale variant, verwerken we ook achtergrondinformatie over het initiatief.

Workshop creatief hergebruik De creatieve ondernemers van Urban Urbex, DIY Studio Leiden en Recycollectief Rataplan maken in hun werk gebruik van kringloop- en afvalmaterialen. In dit Groene Ideecafé geven zij 2 parallelle mini-workshops: van papier uit de papierbak van de Boekenzolder worden mooie slingers gemaakt en van recyclebare en tweedehands materialen, zoals plastic, papier, karton, lappen en wol maken we een hoofddeksel. Je eigen creatie gaat natuurlijk mee naar huis. Dat scheelt weer feestmaterialen bij de Action! Wie thuis nog spullen heeft voor deze workshop, mag deze meenemen.

Programma maandagavond 21 januari 2019
19.30   Zaal open, inloop
20.00   Opening Ckees van Oijen, Ideecafé
20.10   Omgekeerd inzamelen en nascheiding van afvalstromen in Leiden: Ralph Veelenturf, gemeentelkijk beheer afval en reiniging, Gemeente Leiden
20.45   PRAKTIVIST zet #LeidenCirculair op de kaart!
21.00   Pauze
21.15   Creatieve workshops van Urban Urbex, DIY Studio Leiden en Recycollectief Rataplan
21.55   Afronding en napraten aan de bar

De toegang is gratis. Aanmelden in gewenst via Facebook of ideecafe@ideewinkel.nl.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ckees van Oijen (06-27263520).

Mee informatie:  https://www.ideewinkel.nl/maandag-21-januari-2019-ideecafe-maak-leiden-circulair/