Cultuuragenda

« Terug naar alle evenementen

Groen Ideecafe info

Maa 19 Jun | Theaterzaal | 20:00 Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312 CS Leiden Netherlands

GROENE IDEECAFE – 19 juni 2017, 20.00 uur

Houtstook: duurzaam of oorzaak van milieuschade?

Scheltema, Marktsteeg 1, Leiden, https://www.scheltemaleiden.nl

 

In het Groene Ideecafé op 19 juni aandacht voor de vermeende duurzaamheid van hout- en pelletkachels. Hout- en pelletkachels worden wel beschouwd als alternatief voor de verwarming in de energietransitie, bijvoorbeeld in de discussie Leiden van Gas Los. Houtrook is echter een belangrijke oorzaak van milieu- en gezondheidsrisico’s.

 

Bij houtverbranding komen namelijk schadelijke stoffen vrij zoals koolmonoxide (CO) en polycyclische aromatische koolwaterstoffen gevormd, kortweg aangeduid als PAK’s, waaronder is het kankerverwekkende Benzo(a)pyreen. Ook worden bij verbranding van hout in open haarden dioxines gevormd. Wanneer daarbij huishoudelijk of sloopafval wordt verstookt, overschrijden de hoeveelheden PAK en dioxines ruimschoots de grenswaarden voor de omgeving. Daarnaast is er het bestanddeel zwart stof. Carbon Black met name ultrafijn stof blijkt in medische onderzoeken een “killer”. Belangrijke bronnen zijn het verkeer en het stoken van houtkachels en houtvuren.

 

Milieudefensie Groningen heeft een brochure uitgebracht over de schadelijke effecten van rook afkomstig van het stoken van hout en wat er tegen rookoverlast gedaan kan worden. Trinette Janssen houdt zich voor Milieudefensie Groningen vooral bezig met overlast van houtkachels en zij leidt dit Groene Ideecafé in. De avond wordt georganiseerd door het Groene Ideecafé, in samenwerking met Milieudefensie Leiden.

 

Programma maandagavond 19 juni 2017

19.30   Zaal open, inloop

20.00   Opening; Ckees van Oijen, Groene Ideecafé en Pieter de Krom, Milieudefensie Leiden

20.10   Spreker: Trinette Janssen, Milieudefensie Groningen, deskundige overlast houtstook.

20.55   Pauze.

21.10   Discussie over alternatieven voor het verwarmen van huizen bij de energietransitie.

21.40   Afronding en napraten bij een drankje.

De toegang is gratis. Aanmelden via facebook wordt op prijs gesteld.